Prethodni članak
Sljedeći članak

Smatrate li se majstorom u pripremi devenica, prijavite se i dokažite. Možda dobijete i pohvalu od Špičeka

U nedjelju 8. prosinca održava se šesta Loborska devenica, kulinarska manifestacija koja 'slavi' tradicionalno domaće jelo koje je vezano uz kolinje


Devenice, kiselo zelje i restani krumpir dio je bogate gastronomije sjeverozapadne Hrvatske. Upravo ovo jelo u Loboru ima dugu tradiciju, jer su devenice, kako ih zovu u Loboru i okolici, bile tradicionalni loborski specijalitet, koji su nekada mjesni mesari prodavali u mesnicama, birtijama i na sajmovima. Upravo s ciljem oživljavanja loborske gastronomije i čuvanja tradicije pokrenuta je i manifestacija posvećena loborskoj devenici. Ove godine doživjet će svoje šesto izdanje.

- Loborska devenica kulinarska je manifestacija koja se u Loboru održava ove godine po šesti puta. Održat će se u nedjelju 8. prosinca od 17 sati u Lovačkom domu u Loboru. I ove će godine žirijem predsjedati poznati kuhar Tomislav Špiček, a uz natjecanje za najbolju devenicu organizirano će biti i kušanje vina. Pozivamo sve zainteresirane građane da se prijave na manifestaciju, gdje su uz dobru zabavu pripremljene i nagrade za najbolje devenice, koje moraju biti pripremljene na tradicionalni način našeg podneblja - pozvala je načelnica Ljubica Jembrih.

Dakle, za najbolje 'deveničare' osigurane su novčane nagrade. Devenice ocjenjuje stručna komisija. Dovoljno je devenice donijeti na sam dan natjecanja u lovački dom od 16 sati, gdje će one biti pripremljene, odnosno pečene i poslužene žiriju koji će ocijeniti i nagraditi najbolje Prvo mjesto nagrađuje se s 800 kuna, drugo s 500, a treće s 300 kuna. Osigurane su i dvije utješne nagrade po 100 kuna. Dodajmo i kako su do sada najbolje devenice pripremili i slavili prvo mjesto Mario Macan (2014.), Dragutin Smetiško (2015.), Krste Džepina (2016.), Božidar Martinuš (2017.) i Ivan Ferek (2018.). Idejni začetnik manifestacije je Loborec Franjo Gregurić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook