Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec Stjepan Adanić novi je v.d. predsjednika Uprave Janafa

Stjepan Adanić bivši je varaždinski gradonačelnik i član Uprave Janafa.

  • FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

    FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL


Stjepan Adanić, rodom iz Lobora imenovan je vršiteljem dužnosti predsjednika uprave Janafa, nakon što je Dragan Kovačević smijenjen s te funkcije. Stjepan Adanić bivši je varaždinski gradonačelnik i član Uprave Janafa.
Stjepan Adanić rođen je 2. siječnja 1959. godine u Loboru. Odrastao je u Hrvatskom zagorju u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1983. godine, a 2012. godine na istom je fakultetu završio postdiplomski studij iz Nacionalne sigurnosti.

Osnivač je HDZ-a za sjeverozapadnu Hrvatsku i hrvatski branitelj. Ima čin Brigadnog Generala HV-a. Bio je ratni gradonačelnik grada Varaždina 1990/92. godine i predsjednik Kriznog štaba 1991. godine. Zbog ratne i političke pobjede u Varaždinskom ratu predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenuje ga 1991. godine pomoćnikom Ministra obrane RH, šefom vojnog kabineta Predsjednika RH i glavnim pregovaračem RH o odlasku JNA iz Zagreba i RH-a pod pokroviteljstvom promatrača EEZ-a (danas EU). Bio je glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika iz srbijanskih koncentracijskih logora. Pomoćnik je glavnog tajnika HDZ-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook