Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci vole ići doktoru, ali ne i zubaru

Zagorke dosta duže žive od svojih muževa


Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko - zagorske županije, za razdoblje prije korona – pošasti, najčešći uzrok umiranja Zagoraca u 2018. bile su kardiovaskularne bolesti (41,4%), potom maligne bolesti (25,1%), dok je među pojedinačnim dijagnozama najčešći bio infarkt miokarda, kronična ishemična bolest srca, a odmah potom moždani udar, rak pluća i dijabetes melitus.

Žene duže žive

Najviše muškaraca umrlo je u dobi od 75 do 79 godina, a žena u dobi iznad 85 godina. Te je godine stopa mortaliteta, odnosno umrlih na 1000 stanovnika, u Krapinsko – zagorskoj županiji bila je 15,2, što je više od stope mortaliteta u Hrvatskoj koja je iste godine iznosila 12,9. Umrlo je ukupno 1096 osoba, od kojih 955 muškaraca i 951 žena. U godini koja je slijedila, zabilježen je nešto manji broj umrlih u odnosu na 2018. godinu, odnosno umrlo je 1.725 osoba, od kojih 872 muškarca i 853 žene. Stopa mortaliteta za Krapinsko - zagorsku županiju i dalje je bila viša nego na razini države, odnosno 13,9, dok je u Hrvatskoj iznosila 12,7. I dalje su na prvom mjestu među uzrocima smrti bile kardiovaskularne (41%) i maligne bolesti (24,5%). Među pojedinačnim dijagnozama najčešći je infarkt miokarda, hipertenzivna bolest srca, moždani udar, rak pluća i kronična ishemična bolest srca. Najviše umrlih muškaraca je u dobi od 80 do 84 godine, a žena u dobi iznad 85 godina.

Rak pluća kod muškaraca, rak dojke kod žena

Najčešći uzroci umiranja od malignih bolesti u 2019. godini za ženski spol su rak debelog crijeva, rak pluća, a zatim rak dojke i rak gušterače. Za muški spol najčešći uzroci umiranja od malignih bolesti u istoj godini bili su rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate, rak jetre. Što se pak novooboljelih od raka tiče, stopa za 2018. godinu je porasla u odnosu na dvije godine ranije. U 2018. iznosila je 627,8 na 100.000 stanovnika, godinu ranije 562, a 2016. godine 519,8 na 100.000 stanovnika. Najčešće se obolijeva od raka pluća, prostate, dojke i debelog crijeva, s time da je kod muškaraca najčešći rak pluća, a kod žena rak dojke.

Više idemo liječniku, manje zubaru

U našoj županiji rade 74 ordinacije u djelatnosti opće/obiteljske medicine i 5 ordinacija u djelatnosti zdravstvene zaštite dojenčadi i predškolske djece. Zdravstvenu zaštitu u djelatnosti opće medicine potražilo je 80% osiguranika, više nego na razini države gdje je taj postotak 75,6%, a u djelatnosti zdravstvene zaštite dojenčadi i predškolske djece 82,3%, također više nego na razini Hrvatske gdje je postotak 80,6% Zdravstvena zaštita najčešće se tražila zbog bolesti iz skupine bolesti dišnog sustava, zatim bolesti cirkulacijskog sustava i bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva. U djelatnosti zdravstvene zaštite dojenčadi i predškolske djece najčešće se koristila zdravstvena zaštita zbog bolesti iz skupine dišnog sustava i zarazne bolesti, zatim zbog zaraznih bolesti. No, što se tiče djelatnosti zaštite i liječenja usta i zubi, na području Krapinsko-zagorske županije imamo 61 ordinaciju u kojima je zdravstvenu zaštitu potražilo 34% osiguranih osoba, manje nego na razini Hrvatske gdje je prosjek 41%.

Dobro stojimo s brojem kreveta na 1000 stanovnika

U Krapinsko - zagorskoj županiji imamo jednu opću bolnicu i 5 specijalnih bolnica. Bolnice raspolažu s ukupno 1247 kreveta što iznosi 9,38 na 1000 stanovnika, što je dobar rezultat u usporedbi s Hrvatskom, gdje je ta brojka 5,42 kreveta na 1000 stanovnika. U 2019. godini u bolnicama naše županije je bilo hospitalizirano 33.484 bolesnika, a prosječna dužina liječenja je bila 9,59 dana, dok je na razini države liječenje prosječno trajalo 8,17 dana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog očevida prometne nesreće na državnoj cesti DC1 u centru Sinja vozi se jednim kolničkom trakom uz regulaciju policije. Životinja (uočen je pas) na autocesti A1 između čvora BOSILJEVO i čvora OGULIN. Molimo korisnike za dodatan opre...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program