Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci: 'Isplati se doma delati vrt. Iz dućana niš nema žmaha'

Pitali smo sugrađane uzgajaju li povrće za svoje potrebe. Evo odgovora


Svako malo dogodi se da se iz prodaje povlači neki proiozvod zbog štetnosti. Nerijetko, s polica trgovina povlači se i voće i povrće. Često je to zbog previše pesticida, tvari kemijskog ili biološkog porijekla koje se koriste u poljoprivredi za suzbijanje korova, insekata, raznih bolesti, grinja i drugih štetnih organizama koji bi mogli naštetiti usjevima. Ostaci tih tvari mogu se nalaziti na namirnicama koje nalazimo na policama trgovina i mogu loše utjecati na ljudsko zdravlje. Fraza ‘tko zna što sve zapravo jedemo’ često se čuje u svakodnevnim razgovorima. A tu su onda i cijene, jer hrana općenito, pa tako i povrće, sve je skuplje i kupnja povrća sve je veći udarac na džepove građana. No, bez povrća se ne može (ili se bar ne bi smjelo), a oni koji žive u ruralnijim područjima i imaju svoje kuće, dvorišta i nešto zemlje, mogu povrće uzgoiti sami u svom povrtnjaku. Tradicija je i bila da Zagorci imaju vrtove i sami uzgajaju povrće za svoje potrebe. Jesu li se vremena puno promijenila i vole li Zagorci i dalje ‘delati vrt’, provjerili smo u među sugrađanima u mini – anketi. 

Sanja Blašković, Zlatar
Smanjila sam puno vrt, sada imam malo graha, luka, mrkvice, peršina, salate, pa će doći paradaj, paprika, drugo ništa posebno. To uspjem obraditi i dobro dođe kada je sezonsko. Puno je finije nego iz dućana, onaj paradajz iz trgovine primjerice stoji u frižideru mjesec dana i uvijek isto izgleda i nema nikakvog okusa. A obrađivanje vrta je odmah i rekreacija i provođenje vremena na zraku, a to dobro dođe. I ipak se skupi nešto i za zimu, stavi se u škrinju, poput mahuna, graha...

Željko Cvetko, Konjščina
Imamo povrtnjak, samo za sebe uzgajamo povrće. Kvaliteta je neusporediva od kupovne. No, to je i dosta posla. Uzgajamo krumpir, mrkvu, peršin, paradajz. Onda sezonskog povrća imamo uglavnom kroz cijelu sezonu, nije da ga jako puno trošimo. Možda je malo skuplje kad se sve skupa zbroji, nego da se jednostavno kupi povrće, ali je daleko zdravije i kvalitetnije.

Darko Ozimec, Belec
Supruga ima vrt, ja radim vani, ali joj pomognem kad mogu, one teže stvari. Dosta je veliki vrt, imamo svega za cijelo ljeto, a i po zimi matovilac, salatu i slično. Mislim da se isplati doma napraviti vrt, jer kakve su cijene i kvaliteta proizvoda, itekako se isplati. Ne tretiramo s proizvoda, bez opterećenja, koliko bude bude, ali uvijek ima i blitve i matovilca i špinata, svega bude i sve uspije. Ovo po dućanima nema ni mirisa, ni okusa, ni boje.

Danica Kuharić, Zlatar
Imam veliki vrt, uzgajamo baš sve, čak i malo kukuruza stavim, nešto za kokoši, nešto nama za mlečece. Imam unučicu koja mora puno povrća jesti, voli blitvu i špinat, kupusnjače, volimo zelje, graška puno... Ljeti uopće ne moramo kupovati povrće, a i sad po zimi imamo ono što sadim u jesen, salate i svega. Puno je zdravije, iz dućana niš nema žmaha. Skupo je i sjeme i gnojivo, košta i frezanje...

Kristina, Zlatar

Imala sam do sada vrt, ali više nemam, odustala sam. Nemam toliko vremena više, a niti nema prave računice, nije jeftinije uzgajati povrće na vrtu, već kupiti u trgovini. Samo nas je dvoje, pa nam niti ne treba puno. Naravno, kvaliteta i okus doma uzgojenog povrća je bolja, ali ako hoćeš da ti nešto uspije, moraš po par sati provoditi u vrtu. Kad nejde, nejde.

Dragutin Kuharić, Vinipotok
Nemam vrt ni povrtnjak, ali imam voćnjak, čisto radi hobija. Zemlje imam puno, ali vrt mi se ne isplati raditi, sam živim, pa si kupim što mi treba, nemam velike zahtjeve. A voćki imam dosta, no slabo rode. Zadnjih godina uvijek mraz dođe kad već procvatu, pa poništi. Imam jabuke, šljive, kruške, trešnje. Ali slabo bude plodova. Ne smijem sve zapustiti, radil budem to dok mogu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook