Prethodni članak
Sljedeći članak

Vraća se ljeto. Evo koliko će potrajati vruće i sunčano vrijeme


Već danas je bilo pretežno sunčano vrijeme, a ubrzo se vraća pravo ljeto.

Ciklona nad Atlantikom zapadno od Velike Britanije i s njom povezan frontalni sistem sporo se premješta nad europsko kopno. Nad Sredozemnim morem pod utjecajem Azorske anticiklone područje je vedrine, temperature zraka zbog pritjecanja toplog afričkog zraka rastu te prognoziramo novi toplinski val koji će zahvatiti Pirinejski poluotok i južnu Francusku, pojašnjava meteorolog N1 Bojan Lipovšćak.

Manja količina nestabilnog vlažnog zraka nad Jadranom uzrokuje lokalne nestabilnosti i povećanu naoblaku s mjestimičnom grmljavinom.


Vrijeme sutra

U subotu prohladno jutro u unutrašnjosti s mjestimičnom maglom i jutarnjim temperaturama između 12 i 17. Na Jadranu sunčano, tiho s jutarnjim temperaturama od 17 do 20. Poslijepodne i navečer u planinskim krajevima unutrašnjosti i u zaobalju umjeren razvoj oblaka mjestimice kratkotrajne izolirane pljuskove. Poslijepodne na Jadranu umjeren maestral. Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 31°C.

Od nedjelje osam ljetnih dana

Lipovšćak kaže: "Od nedjelje prognoziramo osam dana stabilnog sunčanog vremena. Vedre noći zbog hlađenja prizemnog sloja zraka mogu u unutrašnjosti biti praćene niskom prizemnom maglom i sumaglicom. Na Jadranu navečer i noću slab burin, a tijekom dana maestral. Temperature zraka u porastu tako da će najviše dnevne u unutrašnjosti i na Jadranu biti oko 33°C.

Temperatura mora je ugodna za kupanje, od 24 do 27. Oprez: UV indeks visok, a u planinskim krajevima unutrašnjosti vrlo visok."

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook