Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlada ipak ne vraća cijene. Zaprijetit će svima koji su poskupjeli, evo detalja


Sinoć su se proširile neslužbene informacije iz vlade da će vlada uredbom propisati da se cijene vrate na one prije uvođenja eura. No kako doznaje Index, to ipak nije točno.

Vlada će, piše Index, na današnjoj sjednici usvojiti zaključak kojim traže od trgovaca i drugih poslovnih subjekata koji prodaju proizvode i usluge da cijene vrate no razinu prije uvođenja eura. Dogovoreno je to na sinoćnjem podužem sastanku užeg tima vlade.

Od svih koji su poskupjeli vlada traži da vrate cijene, prijete im inspekcijama, Poreznom, Carinskom upravom....
Kako smo doznali, referentna točka za cijene prije uvođenje eura bit će kraj prosinca, što znači da vlada očekuje da poslovni subjekti vrate cijene koje su imali krajem prosinca. Jasno je dakle da vraćanjem cijena ne bi bila obuhvaćena ranija poskupljenja koja se, smatraju u vladi, u nekom dijelu mogu opravdati dok dizanje cijena samim prelaskom na euro drže neopravdanim.

Zaključkom će se zadužiti Državni inspektorat, Poreznu upravu i Carinsku uprave da provode nadzore koje će se ticati točke za vraćanje cijena. Vlada Inspektoratom, Poreznom i carinom također namjerava, kod onih kod koji ne vrate cijene, izvršiti pritisak nizom nadzora.

Ovim istim zaključkom o vraćanju cijena vlada planira propisati i da je, ako Inspektorat, Porezna ili Carinska utvrde nepravilnosti, moguće kažnjavanje trgovaca ili drugih poslovnih subjekata - i to tako što bi im se ukinule mjere pomoći koje im je vlada dodijelila zbog krize, javlja Index.

Vlada će zadužiti Ministarstvo gospodarstva da temeljem podataka dobivenih od Državnog inspektorata, Porezne ili Carinske uprave promijeni mjere koje je dodijelila pojedinim poslovnim subjektima za pomoć u krizi, poput potpora koje su dobili zbog rasta cijena energenata i slično.

To u praksi znači da bi takvi poslovni subjekti ostali bez potpora koje su dobili. U vladi, naime, smatraju da je dio inflacije neopravdano generiran unatoč pomoći koju su tvrtke dobile zbog krize putem vladinih mjera.

Također će se Ministarstvo gospodarstva zadužiti da izradi digitalnu platformu za usporedbu cijena u različitim vremenskim razdobljima. Ministarstvo poljoprivrede dobit će, pak, zadatak da prati rast cijena hrane kako bi se utvrdilo koja su poskupljenja neopravdana.

Na sinoćnjem sastanku u vladi također je zaključeno da je vlada spremna i na dodatne mjere ako se divljanje cijena ne smiri, piše Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook