Prethodni članak
Sljedeći članak

Vijećnici jednoglasno donijeli rebalans, kreće se u izgradnju sportskih svlačionica!


Nakon što su na početku sjednice smijenili Kristijana Sojča i za novog predsjednika izabrali Ivana Tuđu, o čemu smo pisali ovdje, oroslavski su vijećnici donijeli, i to jednoglasno, prvi rebalans proračuna za 2023. godinu, a sve u svrhu kako bi se moglo krenuti s realizacijom jednog od kapitalnih projekata u gradu za ovu godinu – izgradnju dugoočekivanih sportskih svlačionica.

Prije izglasavanja rebalansa, projekt sportskih svlačionica predstavili su gradonačelnik Viktor Šimunić, Predsjednik NK Oroslavje Mladen Mrzljak te glavni projektant. Istaknuto je kako je projekt svlačionica napravljen prema pravilima FIFA – e za treću ligu, a Mrzljak je govorio o važnosti izgradnje sportskih svlačionica za budućnost kluba te o tijeku razrade ideja i izrade projekta od same dokumentacije i slično.

Gradonačelnik Viktor Šimunić pojasnio je kako se rebalans proračuna odnosi samo na jednu točnu, a to je da se dio sredstava iz viška koji je nastao prošle godine prebaci u stavku izgradnje sportskih svlačionica. Naime, procijenjena vrijednost projekta bila je oko 2 i pol milijuna kuna, dok najpovoljnija ponuda koja je pristigla na javni poziv iznosi oko 3,7 milijuna kuna, stoga je rebalansom bilo potrebno osigurati dodatna sredstva, kako bi se moglo krenuti u izgradnju.

SDP – ov vijećnik Branko Čičko podnio je jedan amandman, u kojem je tražio da se smanje sredstva u programu za razvoj turizma, točnije za manifestacije, i to za 20.000 eura, koja bi se prebacila za sufinanciranje Sportske zajednice grada Oroslavja. Gradonačelnik Šimunić predložio je da se tih 20.000 eura uzme iz nastalog viška te da se na taj način povećaju sredstva namijenjena Sportskoj zajednici, umjesto da se smanjuju sredstva za manifestacije, no taj njegov prijedlog nije prošao, dok je spomenti amandman prihvatilo osmero vijećnika.

Gradski su vijećnici potom jednoglasno izglasali prve izmjene proračuna, što je naišlo na zadovoljstvo kod gostiju, predstavnika NK Oroslavje, ali i kod velikog broja okupljenih Oroslavčana, koji su vani čekali odluku.

-Naravno da smo zadovoljni, a još me više veseli što je odluka donesena jednoglasno. Gradonačelnik će u sljedećim danima potpisati ugovor s izvođačem radova i mi se nadamo da će do kraja ove godine svlačione biti gotove. I to nakon 97 godina, što je veliki uspjeh za nogometni klub – rekao je predsjednik Kluba Mladen Mrzljak.

Što se pak tiče smjene na čelnom mjestu Vijeća, novi predsjednik Ivan Tuđa zahvalio je svim vijećnicima na potpori. – Nismo imali izbora. Daleko od toga da dosadašnji predsjednik nije radio za grad. Možda je radio više nego svi do sad. Ali ovo je naš subjektivan dojam, dojam dijela vijećnika koji su ga birali i odlučili da ih više ne može voditi. Željeli smo nekog drugog, drugog nisu dali, pa smo išli na smjenu, druge opcije nije bilo – rekao je Tuđa, dodavši kako vjeruje da će suradnja s ostalim vijećnicima i gradonačelnikom dobro funkcionirati, kao i da će se tenzije u vijeću smiriti.

Dodajmo i da su za potpredsjednike vijeća izabrani Branko Čičko (SDP) i Zlatko Posavec (HNS).

Smijenjeni Sojč zahvalio je svim građanima Oroslavja koji su došli danas na vijeće, izvršiti pritisak na vijećnike da donesu rebalans proračuna, a komentirao je i svoju smjenu, kao i nasljednika. - Danas su HDZ, SDP i HNS za predsjednika vijeća izabrali Ivana Tuđu, koji je javno priznao da je za vrijeme svog gradonačelničkog mandata sam sebi isplaćivao nekakve nezakonite naknade, jer je smatrao da mu te naknade pripadaju, jer je imao premalu plaću. Drugo važno za istaknuti je moju smjenu SDP uz podršku HDZ – a tražio prije 10 mjeseci. Za par minuta, koliko je večeras trajala ta procedura, njima je trebalo 10 mjeseci! Rekao bih i da su danas HDZ i SDP pokazali napokon javno da mjesecima tajno surađuju i smišljaju kako spriječiti uspjehe Viktora Šimunića i nas vijećnika s nezavisne liste. Imamo koaliciju SDP – a i HDZ – a i zanima me kako će na tu činjenicu reagirati njihove središnjice, a s pravom se pitamo je li ovo danas iskorak prema dugo godina najavljivanoj velikoj koaliciji SDP – a i HDZ – a na državnoj razini – rekao je Kristijan Sojč. Naglasio je kako je ponosan na rad nezavisnih vijećnika te da će i dalje raditi i dati sve od sebe za razvoj zajednice. – Da je ova osmorka s imalo morala i da poštuju svoje sugrađane, ponudili bi ostavke i omogućili raspisivanje izbora i dozvolili građanima da sami odluče tko radi dobar posao, a tko ne i kakvu vlast žele – zaključio je.

Gradonačelnik Viktor Šimunić naglasio je kako on, kao i Grad, i dalje rade te u nijednom trenutku nisu stali s radovima, koliko god ih se pokušalo kočiti. Na pitanje o tome hoće li moći i kako surađivati s novim predsjednikom vijeća rekao je samo: Iz redova novog predsjednika vijeća pred par dana izjavili su da sam prevarant, da puno zujim, a malo meda dajem tak da… No, ne želim ulazit u sukobe. Ljudi budu pokazali i sami vidjeli tko puno zuji, tko malo zuji – rekao je gradonačelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook