Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO: Zmija mu se zavukla u auto! Vatrogasci morali pomoći


Jedan kravosas, predstavnik naše najveće vrste zmija, pošteno se udomaćio na splitskom Spinutu. U subotu navečer uvukao se ispod haube automobila parkiranog u tamošnjoj garaži i zadržao se tri dana, sve dok ga u ponedjeljak ujutro nisu izvukli vatrogasci.

Kako je za Slobodnu Dalmaciju ispričao vlasnik automobila, kravosasa je primijetila njegova susjeda u subotu navečer i odmah mu javila što se događa. Pozvana je policija, a zatim i vatrogasci, ali je vlasnik automobila u tom trenutku bio na obiteljskom putovanju, što znači da nije bilo načina da se kravosasa izvuče jer je automobil bio zaključan.

Vlasnik se s putovanja vratio u nedjelju navečer i odmah je ponovno pozvao policiju i vatrogasce. Čini se da se kravosasu svidio novi smještaj jer je još jednom uspješno odolio pokušajima izvlačenja od strane vatrogasaca. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, vatrogasci su odlučili da će kravosas u automobilu prenoćiti još jednu večer.

Svanuo je ponedjeljak i akcija izvlačenja, odnosno njen treći nastavak, napokon je urodila plodom, a sve zahvaljujući dvojici vatrogasaca koje je dopao ovaj terenski zadatak.

- Inače, ovo dostavljam kako bi ostali građani obratili malo pozornost, jer očito zmija ima...Nisu opasne, ali nije ih ugodno vidjeti, posebno ako ste s djetetom. Naravno, moram pohvaliti i  intervenciju vatrogasaca - ispričao nam je vlasnik automobila, inače stanovnik Spinuta, i dodao da mu zbog svega još uvijek nije svejedno sjesti za volan.

Moramo napomenuti da se radi o zmiji koja je, iako naoko zastrašujuća zbog svoje veličine, u biti gotovo potpuno bezopasna. Svoj plijen davi i nije otrovnica pa razloga za strah zaista nema, a narasti može do dva metra.

Kravosasa štiti više međunarodnih propisa, ali i naš Zakon o zaštiti prirode po kojem je on strogo zaštićena vrsta, kao i većina drugih naših gmazova iz reda kornjača, guštera i zmija. Strogo zaštićene životinje ne smije se loviti. ubijati ili na bilo koji drugi način uznemiravati. Svako ponašanje protivno zakonu smatra se prekršajem i kažnjava se novčanom kaznom.

Dakle, ako se nađete u situaciji bliskog susreta s kravosasom, napravite isto što i gospodin iz Spinuta i nazovite nadležne službe, koje će znati kako postupati, ovisno o kojoj se vrsti životinje radi.

Video pogledajte ovdje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook