Prethodni članak
Sljedeći članak

Paljenjem svijeća i izložbom slika u čast Žaljku Paviću - Kalcu u Đurmancu započelo obilježavanje Dana državnosti


Paljenjem svijeća i molitvom kod spomen obilježja Željku Paviću - Kalcu u Đurmancu te otvorenjem izložbe slika u čast spomenutom branitelju u prostorima Osnovne škole Đurmanec jučer je započelo obilježavanje Dana državnosti. Pred okupljenim predstavnicima Općine Đurmanec, Udruge Tigrovi, Udruge hrvatskih branitelja Sv. Juraj Đurmanec molitvu je vodio fra Vlado Mustač.

Željko Pavić - Kalc iz Đurmanca bio je pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi. Poginuo je u Erdutu 25. srpnja 1991. godine, samo osam dana nakon navršene 24 godine, i prvi je branitelj iz Krapinsko-zagorske županije koji je svoj život dao za domovinu. Izložba, postavljena njemu u čast, za razgled ostaje otvorena sve do subote, u vremenu od 16 do 20 sati.

Veteran Tomislav Bedeniković, član Udruge Tigrova koja je idejni začetnik izložbe, rekao je da su likovne kolonije za Željka Pavića – Kalca pokrenute prije 12 godina s idejom da slike budu promovirane po cijelom Zagorju.

Svake godine smo u drugom dijelu Zagorja, u drugoj općini, drugom gradu. Slike slikaju umjetnici koji nam dođu, često tu ima renomiranih, akademskih slikara i kipara te je dosad napravljeno više od 120 djela Željku u čast. Nešto od toga se donira ili pokloni, a sve s ciljem kako bi očuvali sjećanje na njega i na sve druge dečke, ali prvenstveno na njega kao prvog poginulog Zagorca – kazao je Bedeniković, zadovoljan što tu ideju održavaju i dan-danas.

Zahvalnost i ponos na Željka Pavića - Kalca istaknuo je i općinski načelnik Damir Belošević.

Danas smo zapalili svijeće kako bismo se s pijetetom i zahvalnošću prisjetili svih naših poginulih branitelja, a posebno našeg Zagorca Željka Pavića. Zajedno s brojnim drugim hrvatskim braniteljima bio je tu kada je trebalo stati u obranu domovine i na tome mu beskrajno hvala. Drago mi je da se izložba nastavlja i ove godine, to je zaista jedan lijep način odavanja počasti – poručio je načelnik Belošević i potom svim mještankama i mještanima općine Đurmanec čestitao nadolazeći Dan državnosti.

Program obilježavanja Dana državnosti nastavlja se danas programom za najmlađe u organizaciji DND-a i malonogometnim turnirom, u petak slijedi nastup folkloraša, a u subotu će Carinska uprava RH-a izvesti pokaznu vježbu i prezentirati pse. Dodajmo da je za mještane pripremljen i zabavni program, među ostalim, koncerti Mladena Grdovića i Lidije Bačić.

Program obilježavanja Dana državnosti održava se u organizaciji Općine Đurmanec, KUD-a Đurmanec, DND-a Đurmanec, SD Đurmanec, Udruge hrvatskih branitelja Sv. Juraj Đurmanec a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook