Prethodni članak
Sljedeći članak

Svaki umirovljenik mora imati adekvatno mjesto, ako ga zatreba

U Mariji Bistrici se okupili zagorski umirovljenici


Na Dan Državnosti u Mariji Bistrici je održan još jedan susret umirovljenika KZŽ-e, 29. po redu. Program je počeo u Domu kulture, gdje se okupilo oko 300 umirovljenika, no tijekom dana na susretu ih se okupilo i mnogo više.

Na početku programa, nakon himne koju je izvela Limena glazba KUD-a Lovro Ježek Marija Bistrica dobrodošlicu je uputio predsjednik Udruge umirovljenika ''Marija Bistrica'' Željko Ščuric, poželjevši ugodan boravak uz čestitke povodom Dana Državnosti i Tijelova.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički također je poželio dobrodošlicu svim umirovljenicima. ''Lijepo vas je ponovno vidjeti, ako se netko zna zabavljati, onda ste to vi umirovljenici'' – istaknuo je Milički i dodao kako s druge strane nije sve u zabavi. ''Imamo egzaktne podatke, naše društvo je sve starije, što je dobro jer sve duže živimo, ali postoje i određeni problemi s kojima se treba nositi. Kao što je država pripremila nacionalni plan da svako dijete mora biti u vrtiću, kao što postoji plan za jednosmjensku nastavu u osnovnim školama, smatram da bi i za umirovljenike trebalo odraditi jedan strateški plan, kako bi imali jedan dostojanstveni život. Prije svega, o tome stalno pričamo, mirovine koje bi trebalo uskladiti s plaćama, ali i da postoji mogućnost za jedan adekvatan smještaj. Kako postoji program svako dijete u vrtić, milim da bi trebao postojati i program da svaki umirovljenik ima priliku za adekvatan smještaj. To nije poziv da svi morate završiti u domu, ali život je nepredvidiv i da imate uistinu svi imate priliku za adekvatan smještaj i da možete dostojanstveno proživjeti treću dob.'' – zaključio je načelnik Marije Bistrice.

Predsjednik Matice umirovljenika KZŽ Vladimir Crnec uz pozdrave dobrodošlice, zahvalio je na organizaciji domaćoj Udruzi umirovljenika ''Marija Bistrica''. Zaželio je svima ugodan boravak i zabavu u Mariji Bistrici. Podsjetio je da pod Maticom djeluje 27 raznih udruga, čiji se članovi bave raznim aktivnostima. ''Neki su aktivniji u sportu, neki u raznim kreativnim radionicama, ali imamo i umjetnike naše, pjevačke zborove i mažoretkinje, koji su jako aktivni na raznim manifestacijama.'' – rekao je Crnec i poželio ugodan boravak u Mariji Bistrici. 

Vešligaj: ''Prvi problem su mirovine''

Izaslanik Župana KZŽ Željka Kolara, na ovogodišnjem susretu bio je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. I on je pozdravio okupljene i uputio čestitke povodom Dana Državnosti. ''Županije potpomaže rad Matice umirovljenika, brojne naše općine i gradovi također, što znam i sam kao gradonačelnik Pregrade, da potpomažu svi udrugama koje se bave vašim društvenim životom, da nam u trećoj dobi ostanete aktivni.'' – rekao je Vešligaj, ali se osvrnuo i na problema. ''Prvi problem su mirovine, koje ako gledamo na prosječnu plaću su pale. Taj prosjek je pao ispod 40 posto i Hrvatska je tu na dnu Europe i to je nešto što moramo mijenjati, zajednički i mi na lokalnoj razini, makar nemamo odgovornost zato. nego više na nacionalnoj razini, ali i sa europske. Hrvatska je danas članica Europske unije puno se zakona donosi na toj europskoj razini, koje se prenose na nacionalne i lokalne razine. Pa tako i kad pričamo o izgradnji novih staračkih domova, koji su definitivno potrebni, mi za to moramo iskoristiti EU fondove.'' – rekao je Vešligaj i dodao da su umirovljenicima danas potrebne i što bolje javne usluge, ali ne samo u velikim gradovima. ''Sve ovo što danas imamo, uživamo i nadograđujemo, ste stvorili vi. Vi ste stvorili temelj kroz svoj radni vijek, svojim radom da danas imam jedno prosperitetno društvo. Ali to nam neće značiti ništa ako u njemu ne ostanu ljudi živjeti, koji moraju biti zadovoljni'' – zaključio je izaslanik župana. 

Fortuna: ''Što nas je više, to smo jači''

Susretu je nazočila i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna, koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji i svima čestitala Dan Državnosti i blagdan Tijelova. '' Očekujemo ponovno konstituiranje Nacionalnog vijeća Vlade RH. Na zadnjoj sjednici Nacionalnog vijeća donijeta su dva zaključka, a to je usklađivanje mirovina 85-15 i novi dodatak koji bi bio sastavni dio mirovine. To  očekujemo da će se sigurno ići u provedbu. Čeka nas i strategija da svaka osoba starije životne dobi, svaki umirovljenik ima mjesto ako ga zatreba. A to su naš ustanove socijalne skrbi, to su i razni oblici vaninstitucionalni obli skrbi, koji su i te kako potrebni. Jer najbolji oblik skrbi je skrb u vlastitom domu. Za to se moramo potruditi da ima cijela Hrvatska, jer vi to zaslužujete.'' – rekla je Fortuna i posebno pohvalila rad županijske matice u KZŽ i pojedinačnih udruga. ''Što nas je više, to smo jači'' – zaključila je Fortuna.

Kulturno-umjetnički program

Nakon govora, u kulturno-umjetničkom programu nastupila su tri umirovljenička zbora. Program je otvorio Ženski pjevački zbor ''Gajev spomenek'' iz Krapine pod ravnanjem Anite Habijanec, a nastupili su Pjevački zbor Udruge umirovljenika Zlatar Bistrica, kojim ravna Adam Mokos Pazman i zbor ''Bistričko zvono'' domaće udruge iz Marije Bistrice pod ravnanjem Jurice Gregurića. Kao poseban dodatak programu, nastupile su i Mažoretkinje 60+ Udruge umirovljenika Gornje Jesenje. Program je vodila Ana Kruhak.

Nakon programa u Domu kulture, Limena glazba KUD-a ''Lovro Ježek'' dodatno je glazbom obogatila program ispred samog Doma kulture, nakon čega su se umirovljenici uputili na misu u Svetište MBB, a koju je predslavio preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta. Nakon mise umirovljenici su nastavili druženje u Mariji Bistrici ili okolnim mjestima.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook