Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Srednjoškolci osmislili i izradili Festivalski peharček - novi suvenir Tjedna kajkavske kulture

Učenici Srednje škole Bedekovčina, u suradnji sa ŠUDIGO – om, mjesec su dana izrađivali Festivalske peharčke koji će se dijeliti na Festivalu kajkavskih popevki, a napravljeno ih je sto komada


Tjedan kajkavske kulture tradicionalna je manifestacija u Krapini, koja nudi pregršt sadržaja, od kulturno-umjetničkih pa do zabavnih, sportskih i gospodarskih, a sve u čast 'kaja'. Kruna svih događanja svake godine je Festival kajkavskih popevki. Jedna od najposjećenijh štacija Festivala je Vinski plac na kojem se predstavljaju zagorski vinari. Na tome se mjestu mogu kušati vina i na tradicionalan način - ispijanjem iz pehara. Takvi pehari (vrčevi) nazivaju se vrčevima dobrodošlice, odnosno billkumima (njem. willkommen, dobrodošli) kojima su Zagorci iskazivali dobrodošlicu gostu koji dolazi u kuću prvi puta. Upravo zbog te tradicije učenici Srednje škole Bedekovčina odlučili su pokrenuti projekt pod nazivom Festivalski peharček.

Ideja i realizacija

Srednja škola Bedekovčina se u suradnji sa Školom za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok javila na natječaj Ministarstva turizma na Javni poziv za 'Jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam'. Suradnici na projektu su Turistička zajednica grada Krapina te Grad Krapina.

- Između trinaest projekata iz cijele Hrvatske u kojima su sudjelovale srednje škole, izabrali su naš projekt i financirali ga s 40 tisuća kuna - rekla nam je voditeljica projekta Janja Roginić, profesorica politike i gospodarstva, građanskog odgoja i etike u Srednjoj školi Bedekovčina. Objasnila nam je da je dobiveni iznos za Srednju školu Bedekovčina kupljeno novo lončarsko kolo i dva stolca što će poslužiti, kako kaže Roginić, budućim generacijama koje se školuju za zanimanje pomoćni proizvođač keramike. - Izradili smo 100 komada festivalskih peharčeka za Tjedan kajkavske kulture i svaki je unikatni jer je posebno rađen na lonačarskom kolu uz pomoć stručnog učitelja Mladena Goričkog. Za sam dizajn zaslužni su učenici ŠUDIGO-a i njihov mentor Nikola Sinković. Cijeli peharček izrađen je u keramičkoj radionici Srednje škole Bedekovčina - rekla je Roginić dodavši kako su u realizaciji projekta sudjelovali učenici raznih zanimanja, što je, kako je kazala, cilj ovog projekta.

- Bitna je međusektorska suradnja zanimanja koja nisu usko povezana s turizmom, a na ovaj način su učenici mogli vidjeti kako mogu sudjelovati u turizmu. U ovaj projekt su bila uključena četiri zanimanja. To su pomoćni proizvođači keramike, građevinski tehničari, arhitektonski tehničari i agrotehničari, njih ukupno deset - objasnila je Roginić. Sama ideja za izradu peharčeka javila se u keramičkoj radionici.

- Pošto su učenici sami izrađivali peharčeke na lončarskom kolu, javila se ideja da se napravi moderniji dizajn peharčeka pošto imamo jako dobru suradnju sa ŠUDIGO-om i dobre kontakte s Nedjeljkom Vodolšak iz Turističke zajednice, predložili smo suradnju i složili projekt te se prijavili na natječaj Ministarstva turizma - objasnila je Roginić i dodala kako je prije prijave na natječaj bilo potrebno napisati koji će učenici sudjelovati u njemu te su se unaprijed dobrovoljno javili. Svi su oni radili na ovom projektu nakon školske godine u svoje slobodno vrijeme.

- Učenici su bili sretni i oduševljeni i to mi je najviše drago. Svi smo se bolje upoznali. Bilo je i zabave i smijeha i glazbe i jako lijepo druženje na radionicama - objasnila je Roginić i dodala kako je bilo ukupno šest radionica, a tih sto peharčeka su radili oko mjesec dana. Svi će se podijeliti besplatno u promotivne svrhe u nadolazećem Tjednu kajkavske kulture u Krapini.

Stručni učitelj praktične nastave pomoćnih proizvođača keramike Mladen Gorički objasnio nam kako je tekla sama izrada peharčeka.

- Prvo se na lonačarskom kolu napravi cilindar, odnosno oblik peharčeka. Nakon otprilike jednog dana on se osuši, onda se lijepe ručke i grb. Za grb smo napravili kalup u gipsu tako da otisnemo grb i zalijepimo ga dok je još proizvod friški. Nakon toga se peharčeki suše, retuširaju i stavljaju u peć na prvo pečenje. Nakon toga se grb boji prema skici i glazira. S vanjske strane je to bezbojna glazura, a iznutra zelena. Tad se ponovno peče - objasnio nam je Gorički dodavši da su učenici bili odlični u izradi i da su uživali u njoj.

- Bilo je zanimljivo, lijepo smo se družili. Najdraže mi je bilo bojati. Imali smo grickalice i bilo je ležerno. Prijavila bi se za sljedeće sudjelovanje - rekla nam je Daria Benkotić, učenica 4. razreda agrotehničara. Isto mišljenje dijeli i Silvio Mutak, učenik 2. razreda pomoćnih proizvođača keramike. - Družili smo se svi skupa. Bilo mi je super izrađivati to i bojati. Radil bi i sljedeće peharčeke - rekao je Mutak. Ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj ponosna je na svoje učenike i nastavnike što su realizirali ovaj projekt.

– Ovaj projekt nam je drag jer smo kroz naše peharčeke promovirali naše sposobnosti, našu tradiciju i dobili smo prekrasan suvenir kojeg će, nadam se, publika lijepo prihvatiti. Nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti peharčeke - zaključila je Hrvoj. A planova Srednje škole Bedekovčina ima. - Posjetili smo načelnika općine Bedekovčina Darka Bana, prezentirali naš novi proizvod i predložili daljnju suradnju, odnosno da se nešto slično smisli za Sajam vina ili nešto za općinu Bedekovčina - rekla nam je nastavnica Janja Roginić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Gorskom kotaru. Mogući su odroni.  Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić mpovremeno puše jak vjetar. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetim...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program