Prethodni članak
Sljedeći članak

[POKAZUJU STATISTIČKI PODACI] Evo u kojim se europskim zemljama najjeftnije možete napiti

Riječ je o najnovijim podacima europskog statističkog ureda Eurostata o cijenama alkoholnih pića u Europskoj uniji u 2018. godini


Najskuplje u Europskoj uniji se napiti u Finskoj, a najjeftinije u Rumunjskoj. Pokazuju to najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata o cijenama alkoholnih pića u Europskoj uniji u 2018. godini. Zanimljivo je da su cijene alkoholnih pića, u koje su uračunate cijene žestokih alkoholnih pića, vina i piva, u najskupljim državama više nego dvostruko skuplje nego u onim najjeftinijima, donosi portal Vijesti.hr.

Cijene su izražene u indeksima, a prosjek EU ima indeks 100. U najskupljoj Finskoj cijene su 82 posto više nego u prosječne (indeks 182), dok su u najjeftinijim Rumunjskoj i Bugarskoj one 26 posto niže od prosjeka (indeks 74). Po skupoći alkoholnih pića izdvajaju se države članica EU na sjeveru Europe pa su se tako nakon Finske u prvih sedam izredale i Irska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Estonija i Danska. Jedina iznimka je Grčka koja se po skupoći alkohola smjestila na visoko četvrto mjesto, između Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva. 10 najskupljih država zatvaraju još Malta, Latvija i Belgija.

Najjeftinije se alkohol pije u Bugarskoj i Rumunjskoj, a nakon njih slijede Mađarska, Češka, Španjolska i Poljska. Za mnoge iznenađujuće, Njemačka se nalazi na sedmom mjestu kada se gleda od najjeftinije prema najskupljoj državi. Portal Vijesti.hr. piše kako su u njoj cijene 11 posto ispod prosjeka Europske unije.

Hrvatska se nalazi točno na sredini ljestvice, s malo višim cijenama od prosjeka, u društvu Italija, Nizozemske, Austrije i Portugala. Kod nas su cijene alkoholnih pića 1 posto više nego što je prosjek Unije.

Eurostat je uz podatke za članice EU, objavio i podatke o razini cijena alkoholnih pića i u još nekim europskim državama koje nisu u Uniji. Ti podaci pokazuju da je daleko najskuplji alkohol na Islandu i u Norveškoj, u Crnoj Gori je malo skuplji nego kod nas, u Srbiji bitno jeftiniji od prosjeka EU, a da su u EU Sjeverna Makedonija i BiH bi bile na samom dnu ljestvice kao najjeftinije države, piše Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook