Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Spektakl u Mariji Bistrici: Više od 850 žudija zapjevalo na Trgu Ivana Pavla II.

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere i tradicije


U Vodicama je 2001. godine pokrenut festival žudija. Žudije su čuvari Kristova groba u dane Velikog tjedna, u dalmatinskom tradicijskom običaju uprizorenja događaja oko Isusovog uskrsnuća. Ovaj tradicionalni običaj raširen je po cijeloj Dalmaciji od kraja 19. stoljeća. S vremenom, svaka je župa iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima. Žudije obično čine 12 stražara predvođenih zapovjednikom tzv. "judom" kao trinaestim članom. Najčešće su odjeveni u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje. Želeći očuvati ovu tradiciju vodičke žudije od 2001. godine organiziraju druženje velikog broja žudijskih skupina iz cijele Dalmacije, ali i šire. Kako se broj sudionika povećavao prvotni "Susret žudija Dalmacije" prerastao je, prvo u "Smotru žudija Dalmacije", potom u "Vodički festival žudija". Susreti odnosno Smotre su se do 2006. održavale u Vodicama, a potom je donesen zaključak da se Festival svake godine održava u drugoj župi kako bi što više ljudi imali priliku upoznati se sa običajima drugih župa. Kao začetnik Vodice imaju čast domaćinstva svakih 6 godina.

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere i tradicije. Festival se nakon Vodica održavao 2007. u Vidu, 2008. u Prvić Šepurini na otoku Prviću, 2009. u Kninu, 2010. u Metkoviću, 2011. u Tisnom, 2012. ponovno u Vodicama, 2013. u Rogotinu, 2014. u Vrlici, 2015. u Mliništu, 2016. u Imotskom, te 2017. u Kominu, a raspored domaćinstava određen je do 2045. godine.

Prvi festival u kontinentalnom dijelu

No, iako je planirano da se festival svakih 6 godina vraća u Vodice, ovaj i sljedeći termin Vodice su ipak prepustile i to Zagorcima. Naime, 2007. godine tadašnji župnik u Mariji Bistrici i rektor Svetišta MBB-e mons. Zlatko Koren izvrsnu suradnju sa Udrugom kuburaša Marija Bistrica okrunio je određivanjem da bistrički kuburaši budu Čuvari Kristova groba u Mariji Bistrici. Već dvije godine kasnije bistrički kuburaši po prvi puta su sudjelovali na ovom festivalu u Kninu. Predsjednik Udruge kuburaša Marija Bistrica Željko Milički prisjeća se tih početaka i posebno zahvaljuje trojici organizatora. ''Od prvih dana posebno smo u organizaciji povezani sa trojkom, bez koje ovog festivala ne bi bilo u Mariji Bistrici. To su Luka Lipić i Šime Strikoman iz Vodica i Marko Marušić iz Metkovića. Posebno je zanimljivo da i oni ovim festivalom u Mariji Bistrici završavaju svoje sudjelovanje kao organizatora i redatelja.'' – ističe Milički i dodaje kako je prije 6 godina kada se festival vratio u Vodice iznesena ideja da upravo ove godine u Vodičkom terminu festival bude u Mariji Bistrici. Šest godina kasnije, ona je uspješno i realizirana i to uz sudjelovanje čak 34 župe, i to ne samo dalmatinskih.

Još jedna milenijska fotografija Šime Strikomana

Bogati program na Uskrsni ponedjeljak u Mariji Bistrici, u Crkvi na otvorenom počeo je svetom misom, koju je predslavio biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak,a pjesmom pratila Klapa Bistrica. Nakon mise na trgu Pape Ivana Pavla II Šime Strikoman snimio je još jednu milenijsku fotografiju, a nakon toga uslijedio je povratak sudionika na prostor Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, gdje je tradicionalno najprije održana smotra žudija i sajam, a točno u podne započeo je sam 18. vodički festival žudija. Predstavile su se 34 župe, sa više od 850 sudionika, a festival je imao i međunarodni karakter. Naime, prije samog programa gosti iz Slovenije, iz Škofje Loke, prikazali su dio uprizorenja iz svog poznatog stoljetnog ''Škofjeloškog pasijona'' koji je od nedavno upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Također, nastupila je i župa sv. Mihovila iz Vareša u BiH. Sam program festivala otvorili su domaćini, članovi Udruge kuburaša Marija Bistrica, predstavivši Župu Uznesenja BDM Marija Bistrica. Uz brojne dalmatinske župe, nastupili su i još jedni Zagorcu. Župu sv. Ane Lobor, predstavljali su članovi Viteškog društva sv. Križa iz Lobora. Upravo će Lobor biti slijedeći kontinentalni domaćin ovog festivala i to 24. po redu, 2024. godine. Na kraju programa uslijedila je primopredaja prijelazne statue Vodičkog Festivala Žudija budućim domaćinima, župi sv. Mihovila - Oklaj, Promina.

Festivalu su prisustvovali brojni ugledni gosti, a oni koji su pomogli u organizaciji dobili su u trajno vlasništvo replike statua Vodičkog Festivala Žudija. To su župan KZŽ-e Željko Kolar, predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, te rektor Svetišta MBB-e i bistrički župnik i preč. mr. Domagoj Matošević. Jedna je statua namijenjena i nekadašnjem rektoru Svetišta MBB-e mons. Zlatko Korenu, koji nije mogao biti prisutan pa će mu biti uručena kasnije. Također, ovom je događanju u ime premijera Andreja Plenkovića prisustvovao i njegov izaslanik, saborski zastupnik Žarko Tušek, kao i predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek.

FOTOGALERIJU S DOGAĐANJA POGLEDAJTE OVDJE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook