Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] VEĆ ČETVRT STOLJEĆA: Pucanje iz karabita na Vuzem na Žlenderovom bregu

Pucanje iz karabita je uz paljenje Ivanjskog krijesa jedan od dva središnja događaja koje organizira Etno udruga „Kolovrat“ čiji je predsjednik i idejni pokretač Rudolf Žlender


Tradicija obilježavanja Uskrsa pucanjem iz karabita na Žlenderovom Bregu u Pristavi pokraj Tuhlja nije izostalo niti ove godine. Atraktivno događanje privuklo je tijekom uskršnjeg popodneva preko stotinu znatiželjnika iz Tuhlja, Pristave i okolnih sela.

Pucanje iz karabita je uz paljenje Ivanjskog krijesa jedan od dva središnja događaja koje organizira Etno udruga „Kolovrat“ čiji je predsjednik i idejni pokretač Rudolf Žlender.

– Prvi put smo pucali 1994. godine, a ove godine pucamo po jubilarni 25. put, znači već četvrt stoljeća. Pucanje „po starinski“ na karabit, običaj je koji potječe od davnina. Oduvijek pucalo po zagorskim selima, a mi smo na sebe preuzeli tu obavezu da se i danas ta tradicija održi. Samo su danas to malo veće „kantice“ nego što se to nekad radilo – rekao nam je Žlender. Za razliku od skupih aviona čija je nabava aktualna tema ovih dana, „pristavsko topništvo“ broji šest topova napravljenih od starih bojlera i hidrofora. Metalne posude pune se karabitom i slamom natopljenom vodom koja pojačava detonaciju. Pucanje se odvija uz mjere sigurnosti i zaštite, pa su se organizatori pobrinuli da svaki posjetitelj dobije i čepiće za uši kako bi se zaštitio od bučnih detonacija. Šest je topova iz kojih se puca. I dok brigu oko punjenja i pucanja u pet manjih topova uglavnom vode djeca starija od 12 godina uz nadzor odraslih, brigu o najvećem „Debeloj Berti“ vode isključivo iskusniji članovi „Kolovrata“. I sami smo se uvjerili u jačinu detonacije koje proizvodi ovaj top napravljen od starog bojlera zapremine od preko 500 l. Postupak pucanja iz ovog topa koji svoje punjenje može izbaciti i do 50 metara u daljinu, opisao nam je jedan od članova njene „posade“ Dario Kroflin.

– Prvo se u top stavlja karabit, a onda ide i slama koja je šuplja, pa se u njoj skuplja plin. Potom se sve zalije vodom i zatvori najlonom te pričvrsti gumom. Tako se sve ostavlja da se „paca“ nekih desetak minuta. Rupica koja se nalazi otraga se nakon tog vremena pomoću „koleka i kica„ pripali te dolazi do detonacije – opisao je Kroflin. U prekrasnom ambijentu Žlenderovog Brega s kojeg puca pogled na okolne brege i susjednu Sloveniju druženje je potrajalo do kasnih večernjih sati. U prostoru kućice s terasom kojeg su podigli članovi udruge Kolovrat na čelu s neumornim Rudom Žlenderom, posjetitelji su se mogli okrijepiti uz pečeni krumpir i domaći gemišt, a nije izostala ni pokoja partija bele.

FOTOGALERIJU S DOGAĐANJA MOŽETE POGLEDAJTE OVDJE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook