Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO I FOTO] 17 žirokoptera i 2 ultralaka aviona ‘zaposjeli’ su aerodrom u Gubaševu

Domaćini su se složili kako je na aerodromu potrebno postaviti pumpu za gorivo te kako je to velika promocija


Sandra Mičin, direktorica Krapinsko – zagorskog aerodroma u Gubaševu, rekla je da su letači iz Mađarske, Austrije, Češke i Slovačke stigli na poziv člana kluba Ilije Čorkovića koji posjeduje žirokoptere. – Ovdje je 17 letjelica žirokoptera i 2 ultralaka aviona. S obzirom da se na Gubaševom radi granična policija, jako smo interesantni za letjelice izvana da mogu tu obaviti i letjeti dalje po Hrvatskoj – rekla je Mičin.


Posjetitelja na zagorskom aerordomu tijekom panedmije bilo je jako malo, no od kada su se stvorile granice, upita je mnogo. – Javljaju se individualci, fizičke osobe koje imaju potrebu za obaviti graničnu kontrolu. Na Plesu je skupo, Lučko radi određene dane, a Gubaševo radi po prijavi 48 sati ranije. Imamo jedriličare, balonaše kojima je ovdje centar, domaći Aeroklub Zabok i žirokoptere koji su došli iz Zagreba i isto bi tu napravili svoj centar. Ovo je prvenstveno sportski aerodrom, bazira se na sportu i rekreaciji, a imamo želje i za nešto više, no za to nam trebaju financijske potpore. Nadamo se da ćemo naći neke investitore koji bi nam pomogli izgraditi hangar ili stavili neku proizvodnju ili servis ultralakih letjelica. Za sve smo otvoreni – kaže direktorica aerodroma. Dodaje da aerodromu neostaje točionik za gorivo te da su u pregovorima da se na aerodromu postavi mobilna cisterna goriva.

Atila Filipović, jedan od pilota žirokoptera rekao je da će u Gubaševom obaviti policijsku kontrolu, a potom lete dalje na Grobnik u Rijeku, pa u Medulin, na Krk, Šilo, pa Baška, Goli otok, Rab, Pag, Mali Lošinj, dakle diljem obale. Krajolik iz zraka posjetiteljima se sviđa. - U Mađarskoj nema baš puno brda – kaže Atila. U Zaboku su prvi puta, ali u Zagorju ne, već su bili u Zlatar Bistrici. Atila Flipović predstavo je i žirokoptere kao letjelice. - Žirokopter je najbolja letjelica, jako su stabilne, ultralake kategorije do 450 kg, maksimalno dvosjedi. Lete brzinom 100 do 130 km na sat, maskimalno do 175, potrošnja goriva je od 15 do 20 litara na sat. Maksimalno možemo biti 3 sata u zraku, a neke letjelice sa spremnikom od 100 litara i 5 sati – ispričao nam je.


Niklina Ćorković, vlasnica tvrtke 'Dva krila' i počasna članica i dopredsjednica Aerokluba Girokopter je predstavnica i prvi uvoznik girokopera u Hrvatskoj, takve letjelice na ovim područima. Ona je jedan od inicijatora ovog okupljanja u Zaboku u suradnji s Krapinsko- zagorskom županijom i Gradom Zabokom. - Do ideje je došlo budući da se već dvije godine nalazimo na ovom aerodromu i izuzetno nam je ovje lijepo i drago da ovdje imamo svoj klub i da letimo i podignemo to područne na nekakve turisičke i klupske svrhe, budući da su to naši prijatelji koji naravno lete i putuju i imaju svoje dogđaje i mitinge pa naravno da je smisao i da dođu negdje gdje se i mi nalazimo - rekla je Ćorković. Inače u Hrvatskoj se oko Razvoja žirokoptera doduše ide malim koracima, ima ih oko četiri komada, a njihov je jedan od tih, prvi u Hrvatskoj kojim su i probili led.

- Nadam se da će biti sve više takvih žirkoptera i događaja, mitinga i druženja, rekla je. Objasnila je i da nisu veliki zahtjevi oko polijetanja i slijetanja žirokoptera, to je drugačiji način leta jer je to jedna od najlakših letjelica koja ne zahtjeva jako dugačke piste i može doslovce sletjeti na svakom mjestu prema potrebama. Ona je letjela i izvan Hrvatske po Mađarskoj, Austriji, Njačkoj, Sloveniji, BiH i to je fanscinatan događaj jer je to otvoreni tip letjelice i čovjek se baš osjeća kao da je u zraku i ništa ga ne sputava - rekla je.

Inače se može polagati već sa 16 godina i to je jedna od najsigurnijih letjelica, a vjetar joj pogoduje.
Gradonačelnk Zaboka Ivan Hanžek rekao je da je to još jedna promocija aerodroma i Zaboka i to u velikom obliku. - To nije smo promocija žirokoptera kao točke njihovog dolijetanja i odlijetanja već i promocija Zaboka, a na taj način i Republike Hrvatske jer nakon Zaboka nastavljaju za Medulin. Ono šo smo im mi ovdje osigurali od granične kontrole do sitnih poklona i suvenira, mislim da je to malo ulaganje za sigurnu promociju - rekao je gradonačelnik Hanžek. Dodao je da je glavni problem na zabočkom aerodromu gorivo, a to se događa i na drugim letjelištima. - Ovdje smo to riješili s karnistrima, a već dugo paniramo i moramo to dogovoriti s većinskim vlasnikom, a to je pokretna benzinska pumpa, cisterna s dvije do 4000 litara goriva s mogućnošću plaćanja gotovinm i karticama s time da se izbjegne mogućnost manipulacija. To je minimum koji moramo imati za one koji dolijeću ili prelijeću Hrvatskom - rekao je gradonačelnik Hanžek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook