Prethodni članak
Sljedeći članak

Vatrogasci DVD-a Laz nesebično primili učenike čija je škola uništena u potresu u svoj dom

Jedina škola, koja je gotovo u potpunosti uništena u potresu 22. ožujka ove godine je Područna škola Laz, OŠ Marija Bistrica


Jedina škola, koja je gotovo u potpunosti uništena u potresu 22. ožujka ove godine je Područna škola Laz, OŠ Marija Bistrica. Zaista je tužno bilo gledati nakon potresa kako izgledaju prostorije škole, koja žiteljima Laza ima i puno veće značenje od same obrazovne institucije, jer je u njoj i oko nje središnje mjesto društvenog i kulturnog života mjesta. Nakon procjene štete, odlučeno je da se ide u sanaciju zgrade. No, nakon što je izrađen projekt sanacije, troškovnik je premašio 2,4 mil kn pa se počelo razmišljati o izgradnji novog objekta. Župan KZŽ Željko Kolar je na sastanku u Lazu u srpnju predložio predstavnicima roditelja i članovima Školskog odbora izgradnju nove montažne zgrade. No, svi daljnji radovi obustavljeni su do izglasavanja Zakona o obnovi. On je pak nedavno izglasan, no vijesti o rješavanju ovog pojedinačnog slučaja još nisu stigle. S druge pak strane za privremeno rješenje se nije čekalo izglasavanje Zakona. Roditelji djece koja pohađaju Područnu školu Laz izrazili su želju da se pronađe neko rješenje, kako se djeca ne bi prevozila u Matičnu školu u Mariji Bistrici. Kako najkvalitetnije rješenje pokazao se Vatrogasni dom DVD-a Laz, čiji članovi su za zadovoljstvom ugostili polaznike Područne škole Laz, tj. učenicima i učiteljicama Sandri Tomorad i Tatjani Flegar – Galoić ustupili prostore na korištenje.

 

Vatrogasci i roditelji sami izvodili sanaciju, Općina Marija Bistrica i KZŽ pomogli financijski

Naravno, Vatrogasni dom nije mjesto prilagođeno nastavi, pa je trebalo zasukati rukave, ali i uložiti. Najveći dio posla odradili su članovi DVD-a Laz te roditelji. Sanirane su stepenice i 2 wc-a. Glavna prostorija u Domu je pregrađena kako bi se dobio prostor za kuhinju i blagovaonicu. Namještaj je preseljen iz dosadašnje škole. Uveden je internet. Izrada plinskog grijanja je u tijeku. Sve je uređeno i prilagođeno za održavanje nastave. Radove su financirali Krapinsko-zagorska županija i Općina Marija Bistrica. 7. rujna potpisan je ugovor o ustupanju prostora te je obavljen nadzor od strane Ministarstva. Dobivene su sve potrebne dozvole za rad i 28 učenika od čega 8 u prvom razredu moglo je krenuti na nastavu. Učenici su podijeljeni su u dva odjela, a nastava se održava u dvije smjene. Iz škole su posebno zahvalni članovima DVD-a Laz, koji su nesebično ''udomili'' učenike i učitelje i pred početak školske godine odradili veliki dio posla. Kako i priliči predsjednik DVD-a Laz Stjepan Joć, kažu u školi, po cijele je dane bio na raspolaganju da se sve uspije odraditi, a aktivno su se uključili i brojni roditelji koji su pomogli u radovima od krečenja do čišćenja.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook