Prethodni članak
Sljedeći članak

Uspješno održan još jedan Mali Gastro u Zaboku


Mali Gastro oduševljava već devetnaest godina generacije učenika, roditelja i stanovnike

sjeverozapadne Hrvatske ali i šire. Tradicionalni susret učenika srednjih ugostiteljskih škola sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom Mali Gastro drugu godinu zaredom održava se u okviru aktivnosti  projekta ReCeZa - Regionalnog centra Zabok.

I ove godine, potvrdio je snažnu suradnju nastavnika, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, struke i roditelja te Krapinsko - zagorske županije koja projektu daje izuzetnu podršku.

U gotovo dvadeset godina održavanja, možemo reći da je upravo ovogodišnji Mali Gastro posebno značajan, jer će učenici upisom u školsku godinu 2023/24. školovanje započeti u naj suvremenijim uvjetima i naj modernije opremljenim praktikumima te postati dio jedne od najboljih ugostiteljsko-turističkih škola u Hrvatskoj.



Kuhar, Konobar,Turističko-hotelijerski komercijalist, Hotelijersko-turistički tehničar, četiri su programa kojima se ove godine pridružuju i dva eksperimentalna programa, Pomoćni ugostitelj i Tehničar za ugostiteljstvo.

Mali Gastro popularna je manifestacija koja na moderan način okuplja učenike Srednje škole Zabok, predstavnike partnerskih srednjih i visokih škola te fakulteta koji osnovnoškolcima i roditeljima iz osobnog iskustva potvrđuju zašto su obrazovanje i karijera u turizmu i ugostiteljstvu atraktivni i zanimljivi.

Svojim dolaskom i ove su godine manifestaciji dali podršku Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije i Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije te Ivan Hanžek gradonačelnik grada Zaboka.

Mali Gastro otvorio je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, te istaknuo: „Regionalni centar kompetentnosti obrazovat će nove generacije turističkih djelatnika, što je važno jer je nemoguće unaprjeđivati destinaciju samo s brojem zvjezdica u hotelima, nego je nužno imati vrhunsko osoblje, prave profesionalce. U regionalnom centru uskoro ćemo imati cjeloživotno učenje a važno je reći da imamo puno partnera iz gospodarstva, iz naše ali i drugih županija. Ponosni smo na Srednju školu Zabok danas nose status Regionalnog centra kompetentnosti a na natjecanjima u Hrvatskoj i Europi potvrđuju da spadaju u sam vrh srednjih strukovnih škola.“

„Učenicima osnovnih škola i roditeljima možemo pokazati što znaju naši učenici ugostiteljskih smjerova i učenici iz škola partnera, iz Preloga, Bjelovara, Varaždina i Zagreba. Mali Gastro sada ima i međunarodni karakter jer su ovdje i gosti iz Ljubljane, Biotehnički izobraževalni center Ljubljana i Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled.

Danas kao i prethodnih godina ovdje su i predstavnici fakulteta koje naši učenici najviše upisuju – Ekonomski fakultet Zagreb i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji“, naglasila je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Veronika Kolman, Voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, ekskluzivno je najavila aktivnosti i strategiju Akademisa i predstavila ovaj jedinstveni koncept. Otvorenjem već ove jeseni, Regionalni centar kompetentnosti CUT ponudit će nove metode učenja, cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju osoba za suvremeno tržište rada u novim prostorima škole i Akademisa koji će tržišno poslovati.

 „Ono što nas razlikuje od drugih škola je što u sklopu infrastrukture škole gradimo i Akademis – smještajni objekt hotelskog tipa u kojem će biti moguće smjestiti 40 osoba. Ono što je zanimljivo, a što se rijetko gdje može vidjeti jest da će naši učenici kuhati i posluživati goste, te primati goste na recepciji. Akademis će služiti kao poligon za vježbe čime stvaramo inovativan način obrazovanja gdje će učenici imate prilike dobiti praktično iskustvo rada u objektu s kategorizacijom tri, četiri  i pet zvjezdica “, istaknula je Veronika Kolman.

S obzirom na važnost kvalitetnog kadra u turizmu i ugostiteljstvu  CUT Zabok – Regionalni centar kompetentnosti i događaji poput Malog Gastra su izuzetno značajni, a važno je istaknuti i da su se poduzetnici i poslodavci u turizmu aktivno uključili u vidu partnerstva i podrške i time potvrdili da je mentorstvo i kvalitetno i moderno obrazovanje mladih najbolji put održivosti i visoke kvalitete destinacije koja pruža nezaboravan doživljaj gostu.

Manifestacija Mali Gastro održava se u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Srednje škole Zabok.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook