Prethodni članak
Sljedeći članak

Uskoro nećete moći na hitnu kako vas je volja? Jedna promjena mogla bi mnoge razljutiti


Hitni prijemi širom države subotom navečer izgledaju kao pakao na zemlji. Medicinsko osoblje se žali da je previše nehitnih pacijenata, a u splitskoj bolnici se šale i kažu kako znaju svakog hipohondra u gradu.

Zbog svega se u Ministarstvu razmatraju opcije kako ih reorganizirati i rasteretiti. Ima ih nekoliko, a pitanje je što će na kraju proći i hoće li jedna od odluka financijska penalizacija pacijenata koji bez razloga dolaze u hitnu, piše Dnevno.hr.

“U ovim zimskim mjesecima smo na između 350 do 400 pacijenata, predviđamo da će ta ljeti brojka veća za 15 do 25 posto, znači bit ćemo na oko 500 – 600 pacijenata dnevno”, priča dr. Josip Krnić, pročelnik OHBP-a KBC Split.

“Bio sam s malom tamo, pa to vam je kao mravinjak unutra, kao mravinjak. To po kolicima, krevetima, ležajevima”, govori za Dnevnik Nove TV Antun s Mljeta.

“Moramo vam davati te male elektroškove da vam stimuliraju srce. Nismo baš sretni kako vam radi, dobro”, govori liječnik pacijentu. Uz ovakve zaista hitne slučajeve, dosta je onih koji dolaze na hitnu, a trebali su ostati doma.

“U dva u noći mlada muška osoba došla da mu ja potvrdim da on zasta ima hemeroide koje mu je liječnik opće prakse rekao prije dva mjeseca da ima. Ili recimo netko zna da se naš rendgen hladi od 3 do 6 ujutro, onda dođe u 2.30 i zna da ćemo ga riješiti do 3 u noći. I to zbog prsta kojeg je lupio prije dva, tri tjedna”, priča dr. Lea Miklić, specijalist hitne medicine, KBC Zagreb.

Nedostatak prostora i specijalista hitne medicine dodatno otežavaju situaciju. Koalicija udruga u zdravstvu smatra da bi trijaža mogla biti korisno rješenje, ali ističe potrebu za educiranim osobljem i jasnim smjernicama za provođenje.

“Što se tiče trijaže, da, apsolutno. Treba imati posebno angažirano i educirano osoblje, mislim da je to najbolje rješenje, ali mi ne znamo kako se to planira provesti, kao ni ovo s uputnicom”, govori Ivica Belina, Kolicija udruga u zdravstvu.

Ministarstvo zdravstva otkriva da će se na sastanku s pročelnicima odjela hitne pomoći razmotriti različite opcije, uključujući i modele koji ne uključuju penalizaciju pacijenata. Zalažu se za reorganizaciju sustava kako bi se poboljšala dostupnost hitne skrbi te ističu važnost odgovornog pristupa pacijenata prema hitnim prijemima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook