Prethodni članak
Sljedeći članak

Uređuje se mali trg u Samcima: Obnovljen Zdenac stoljetnik i postavljene klupe

Služit će kao odmorište hodočasnicima na Bistricu, ali i mještanima kao okupljalište


Udruga seljaka Općine Gornja Stubica zajedno je s Mjesnim odborom Samci krenula u uređenje malog trga, koji se nalazi u Samcima, uz glavnu cestu prema Mariji Bistrici. Kako bi se stvorilo malo odmorište za hodočasnike i mjesto okupljališta tamošnjih mještana, ideja je u narednom razdoblju do kraja provesti projekt uređenja trga koji se nalazi na općinskom zemljištu.

Zdenac stoljetnik

Do sada je uređen Zdenac stoljetnik te su postavljene klupe. – Bunar koji je tamo stajao, preko sto godina star, kako su nam rekli stariji mještani, uredili smo onako kako je nekada izgledao, dali smo mu jedan starinski štih i stavili novi poklopac. Nakon toga uredili smo podest oko bunara, na kojem su postavljene klupe. Uređenje bunara i podesta financirala je Udruga seljaka, a radove su zbog pomanjkanja financijskih sredstava izvršili mještani Samaca. Klupe je dala izraditi i platila Turistička zajednica područja Gupčev kraj, a napravio ih je majstor Ivica Mesar iz Marije Bistrice – ispričala nam je predsjednica Udruge seljaka Općine Gornja Stubica Đurđica Labaš.

Konačna vizija trga

Nakon ove prve faze radova, kreće se dalje. Osnovan je Odbor koji će biti zadužen za daljnje provođenje projekta, a čiji su članovi Đurđica Labaš, vlč. Nikola Jurković, vlč. Dubravko Škrlin – Hren, Josip Labaš kao predsjednik MO Samci, Ivan Jožinec i Ivan Sačer. – Sljedeća faza je uređenje duhovnog dijela trga. U planu nam je postavljanje kipa Majke Božje Karmelske, a konačna vizija trga dobila bi se tek kada bismo postavili i nadstrešnicu, uredili malo parkiralište te kada bi se uredio potok koji se nalazi uz ovo mjesto, a onda i popločio. Tada bi to bio jedan pravi mali trg, koji bi služio kao odmorište hodočasnicima koji tuda pješice prolaze prema Mariji Bistrici, ali i mjesto okupljanja mještana. Naime, Samci nemaju društveni dom ili neko okupljalište kakva imaju neka druga naselja. Tako da bi ovaj trg, osim kao zaštita kulturne baštine, što smo postigli uređenjem Zdenca stoljetnika, bio i mjesto okupljanja mještana Samaca. Već kod same inicijative i prvih radova osjetilo se veliko zajedništvo kod mještana i želja da se  ovo mjesto uredi, a tamošnje mještanke izrazile su želju i volju da se i dalje bave održavanjem i uređivanjem ovog malog trga – ispričala je još Labaš.

Promocija kulturne baštine i bavljenja poljoprivredom

Naravno, sama realizacija cijelog projekta ovisi o financijskim sredstvima, koja Udruga planira prikupiti kroz natječaje, ali i donacije. – Osim članovima Mjesnog odbora i mještanima, na dosadašnjoj suradnji i financijskoj potpori zahvaljujem i Turističkoj zajednici područja Gupčev kraj te Općini Gornja Stubica i načelniku Jasminu Krizmaniću, koji nas podržava u radu udruge – zaključila je predsjednica Udruge seljaka, koja se i do sada bavila promocijom i zaštitom kulturne baštine stubičkog kraja, kroz izrade suvenira pomoću starih zanata, kao i prenošenjem tradicije Zagorja na mlađe naraštaje, kroz radionice izrade nakita od krep papira i drugih prirodnih materijala, ali i kroz manifestacije poput 'Branja kuruze i lupitve'. Jedna od glavnih zadaća je i poticanje na obrađivanje zemlje, pa je udruga provodila i projekt čišćenja poljoprivrednih parcela od ambrozije te trnja i grmlja, a ove godine u planu je provođenje pilot projekta kojim bi se poticao povratak bavljenju poljoprivredom, odnosno kako bi se i starije od 65 poticalo da se bave poljoprivredom na način da ponovo počinju obrađivati vrtove, uz pomoć povišenih gredica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook