Prethodni članak
Sljedeći članak

Nove demografske mjere: 'Pomoći ćemo mladim obiteljima pri rješavanju stambenog pitanja, a uskoro kreće i dogradnja dječjeg vrtića'

Načelnik Josip Milički najavio je demografske mjere kojima će se poticati mlade obitelji na ostanak u Mariji Bistrici, ali i na doseljavanje


I Općina Marija Bistrica pridružila se zagorskim općinama i gradovima koje dodjeljuju potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji s područja općine. Ovo demografskom mjerom želi se smanjiti iseljavanje s područja općine, za što je osigurano 100 tisuća kuna, odnosno 13.272 eura.

Mjere za stambeno pitanje mladih obitelji

 –Radi se o tri mjere za pomoć pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji, koje, naravno, uključuju i jednoroditeljske obitelji, odnosno obitelji sa samohranim roditeljima. Prva mjera odnosi se na gradnju obiteljske kuće na području općine Marija Bistrica, druga na kupnju obiteljske kuće ili stana, a treća na poboljšanje kvalitete života, odnosno na pomoć pri rekonstrukciji ili dogradnji obiteljske kuće ili stana – pojasnio je načelnik Marije Bistrice Josip Milički. Najviše će se moći dobiti 30 tisuća kuna, a Općina će kroz mjesec dana u tu svrhu raspisati javni natječaj na općinskoj web stranici, u kojem će zainteresirani moći doznati sve u uvjetima natječaja. Osim ove mjere, kako bi pomogla mladim obiteljima Općina je povećala i naknade za novorođene. – Dosada je naknada za sve bila ista, 1500 kuna. Prema novoj odluci, za prvo dijete davat ćemo naknadu od 2500 kuna, a drugo 3000 kuna, a za treće i svako sljedeće 3500 kuna – najavio je načelnik. Istaknuo je kako su sukladno financijskim mogućnostima Općina malim iskoracima trudi privući mlade obitelji na doseljavanje, ali i na ostanak u Mariji Bistrici.

Dogradnja vrtića

Ono što je još važno, jest da se kreće u dogradnju dječjeg vrtića, obzirom da su liste čekanja velike, unatoč tome što je novi vrtić nedavno izgrađen i otvoren, a koriste se i prostori starog vrtića. – Čekamo ugovor nadležnog ministarstva i nakon što ga dobijemo, odmah raspisujemo natječaj za izvođača radova. Dogradit ćemo tri paviljona i time ćemo imati dovoljno kapaciteta da upisujemo svu djecu s područja Marije Bistrice, a bit će prostora i za djecu iz okolnih mjesta. Trudimo se i držati najnižu cijenu dječjeg vrtića, a omjer sufinanciranja je 55 posto Općina, 45 posto roditelji za prvo dijete, dok se sufinanciranje roditelja smanjuje za drugi i sljedeću djecu smještenu u vrtiću – pojasnio je načelnik. Unatoč krizi, Općina se trudi revitalizirati prostore Tehnomehanike i napraviti tu jednu poduzetničku zonu koja će omogućiti nova radna mjesta. – Trudimo se kroz sve segmente pružiti kvalitetan život našim stanovnicima. Kultura i zabava je na nama i tu smo vrlo aktivni da pružimo razne sadržaje stanovnicima. Što se obrazovanja tiče, težimo tome da osnujemo Srednju glazbeno školu, kao i neku strukovnu srednju školu. Što se tiče zdravstvene skrbi, imamo Tim 1 Hitne, a liječnici funkcioniraju u novoobnovljenom Domu zdravlja. U lokalnu infrastrukturu ulažemo najviše što možemo, a nastavak izgradnje brze ceste bitno će doprinijeti da Marija Bistrica postane predgrađe Zagreba – zaključio je načelnik Josip Milički.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook