Prethodni članak
Sljedeći članak

UPRAVO: U Svetom Križu Začretju slavi se 25 godina Zagorske mornarice


Prvi i zasad jedini svjetionik u kopnenom dijelu Europe niknuo je 2009. godine kod luke Dunav na rijeci Krapinici, a sagradila ga je – Zagorska mornarica! Danas je svjetionik zajedno sa sidrom premješten kod Žitnice u Svetom Križu Začretju, nadomak Banovine. Tamo se danas slavi 25 godina postojanja ove udruge, okupilo se preko 150 ljudi, atmosfera je odlična, a mi smo tu priliku iskoristili da popričamo s admiralom Zagorske mornarice Franjom Sinkovićem i načelnikom Markom Kosom.

- Zagorska mornarica postoji već 25 godina i najjača je udruga u Hrvatskoj bez ikakve konkurencije. Broji oko tri stitine članova, a upravo slavimo našu obljetnicu, uz premještanje svjetionika, dizanje zastave na jarbol, nastup Limene glazbe Ivo Tijardović, nastup Kvarteta Rucner i sastav Sinovi i kćeri Zagorske mornarice koji nas zabavljaju. Izdali smo i knjigu znanstvenih radova koja se bavi nepravdama koje su Zagorcima nanijete tijekom stoljeća, a mi ih sada ispravljamo. Mnoge su stvari pripisane drugima, a zapravo su ih napravili i izmislili Zagorci - objasnio je Sinković i dodao kako će druženje trajati cijeli dan, a veselja ne nedostaje.

Načelnik Kos istaknuo je kako se Zagorska mornarica okupljala u svetokriškom restoranu Dunav, no zbog nastalih problema svjetionik je premješten.

- Premjestili smo svjetionik kod Žitnice. Napravili smo mali plato koji će u budućnosti biti lijepo središte Zagorske mornarice - najavio je Kos.

Osim “pomorskih” aktivnosti, Zagorska mornarica njeguje i obnavlja starinske zagorske običaje: krštenje mošta, kolinja i druge već pomalo zaboravljene običaji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook