Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagrebu ovršena curica: Sutkinja naredila policiji da upotrijebi sredstva prisile

Fotografija je ilustrativnog karaktera


Slučaj ovršenja djeteta dogodio se prošlog petka u Zagrebu. Kako je za Index ispričao otac 12-godišnje djevojčice, tom prilikom je došlo do prisilnog ovršavanja, a sve prema nalogu sutkinje Obiteljskog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

"Nazočio sam teškoj fizičkoj sili nad mojom 12-godišnjom kćeri, nad kojom je u petak izvršena ovrha. Nju su četiri policajca vodila za ruke i noge iz njezine sobe dok je imala slom živaca. To je bilo kao privođenje zadnjeg kriminalca", rekao je otac djevojčice.

Općinski građanski sud u Zagrebu je 13. prosinca donio odluku da se djevojčica preda majci. Otac je za Index ispričao kronološkim redom kako su stvari išle.

"Kad je sutkinja donijela odluku da dijete ide kod majke u Njemačku, tj. da će mi je oduzeti, uložio sam žalbu, ali kao legalist sam prije desetak dana išao dobrovoljno predati dijete u Centar za socijalnu skrb, gdje su bili majka i osoba iz njemačkog centra za socijalnu skrb. Ostavio sam dijete u Centru, pozdravio sam se s njom i predao je majci. No djevojčica to nije htjela.

Došlo je do toga da se vratila kod mene doma, gdje je bila do ovrhe. Majka je došla po nju da je odvede u Njemačku, tu je bila spomenuta sutkinja, kao i policija. Između ostalog, bili su i predstavnici Udruge Veronika Vere, čija je djelatnost pomoć i zaštita žrtvama pravosuđa.

Prema Pravilniku o načinu postupanja i suradnje suca, stručnog radnika Centra za socijalnu skrb i policijskog službenika za mladež prilikom prisilnog oduzimanja i predaje djeteta, policija je tu da se roditelji ne miješaju u priču, da ne dođe do sukoba itd., a ne da se primjenjuje fizička sila nad djetetom.

Ali ja ne krivim policiju. Meni je svaki od tih policajaca prišao i rekao mi da mu je žao, da je i sam roditelj i da mu se srce slama. Krivim sutkinju, oni su postupali po njenom nalogu. Zašto na ovrhu nije pozvana posebna skrbnica imenovana od suda RH? Rekli su da je ona na godišnjem odmoru.

Koja je tu dobrobit djeteta? Prvotno su i Centar za socijalnu skrb i posebna skrbnica u svojem dopisu (Index je u posjedu ovih dopisa, op.a.) utvrdili da ovrha nije u interesu djeteta, a i policija je 5. listopada digla kaznenu prijavu protiv majke radi psihičkog i fizičkog zlostavljanja. Ali očito sutkinja tako ne misli", govori otac djevojčice.

Istaknuo je i kako sutkinja nije dala da dijete ide na toalet bez pratnje nekoga iz policije.

"Curica je prije toga svega bila u hodniku, kazala je da joj se piški, sutkinja joj zabranjuje i kaže da mora biti netko prisutan. I trpjela je, nije htjela da netko uđe s njom u WC. Pa kriminalci imaju pravo koristiti WC nakon privođenja, ali moja kći to pravo nije imala.

Poslije joj je došlo slabo, došla je hitna pomoć, sutkinja nije dozvolila da se dijete pregleda. Dogodilo se da su je policajci primili za ruke i noge i izveli van u kratkim rukavima. Malena je odnesena u automobil.

Tada smo pošli na Rebro da se utvrdi je li djevojčica pri postupanju zadobila ozljede. Na hitnom smo prijemu, tamo je valjda 100 ljudi, mala pokušava pobjeći, a policija je ruši, ponovo je tu brutalno postupanje na djelu. Ponovo je odnesena u majčin auto i onda je valjda napustila državu", rekao je.

Vedran Salvia, novinar Indexa, stupio je u kontakt i s glasnogovornikom Udruge Veronika Vere Damirom Rešetarom. On je rekao da je bio nazočan prilikom ovog događaja zajedno s drugim članovima ove Udruge. Oni su potpredsjednica Tihana Tomas Skala, koordinatorica za socijalnu politiku Stela Prislan-Fujs i član udruge Nenad Šiprak.

"Nama je preko potpredsjednice Tihane Tomas Skale dojavljeno da će biti održana ovrha tog dana i mi smo se odazvali pozivu. Na mjestu događaja su bili predstavnici policije, njih četvero u civilu i još četvero u uniformama. Kasnije je pozvana hitna pomoć. Bila je i majka sa sestrom, kao i otac s odvjetnicom.

Očito se radilo o specifičnom događaju, gdje dijete ne želi ići kod jednog roditelja. Mi smo bili na ulici, nismo smjeli biti u objektu. Ono što mogu reći je da su dijete sat i pol nagovarali da krene s majkom.

Dijete su u jednom trenutku počeli vući za ruke niz stepenice, bila je kratkih rukava. Primili su je kao vreću krumpira i ubacili u automobil njemačkih registarskih oznaka. Nas je iznenadilo da je sutkinja dozvoljavala takvo postupanje", rekao je za Index glasnogovornik udruge Damir Rešetar.

Kontaktirao je Indexov novinar i Općinski građanski sud u Zagrebu.

"Iz Vašeg današnjeg upita ovom sudu proizlazi da se pitanja koja ste postavili odnose na ovrhu radi predaje djeteta. Stoga se napominje da članak 351. Obiteljskog zakona propisuje da je u postupku u kojem se odlučuje o statusnim stvarima, stvarima o roditeljskoj skrbi, osobnim odnosima i mjerama za zaštitu prava i dobrobiti djeteta te uzdržavanju djeteta javnost isključena. S obzirom na navedeno, sud ne može davati informacije o postupcima u kojima je javnost isključena", stoji u njihovom odgovoru Indexu.

Općinski građanski sud u Zagrebu odgovorio je Indexu zašto nije bila nazočna posebna skrbnica imenovana od suda RH.

"Članak 351. Obiteljskog zakona odnosi se na cjelokupni postupak te sud ne može davati informacije o konkretnom predmetu.

"Možemo odgovoriti samo općenito da se na temelju čl. 516. st. 2. Obiteljskog zakona u postupcima ovrhe radi predaje djeteta primjenjuje Pravilnik o načinu postupanja i suradnje suca, stručnog radnika Centra za socijalnu skrb i policijskog službenika za mladež prilikom prisilnog oduzimanja i predaje djeteta.

Navedeni Pravilnik u čl. 7. st. 4. propisuje koga sud obavještava o mjestu i vremenu uredovanja te nije predviđeno da se na uredovanje mora pozvati posebnog skrbnika. Nadalje, u čl. 3. Pravilnika određeno je tko provodi ovrhu radi prisilnog oduzimanja i predaje djeteta, dok čl. 5. određuje da je sud u tim postupcima dužan postupati žurno", napisali su.

Index je zbog ove teme kontaktirao i Policijsku upravu zagrebačku.

"Vezano uz vaš medijski upit obavještavamo kako je donošenje odluke o predaji djeteta, a potom i provođenje te odluke, u nadležnosti suda - u konkretnom slučaju Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojem se trebate obratiti vezano uz detalje odluke - dok policijski službenici na zahtjev nadležnog suda pružaju pomoć, odnosno asistenciju - i postupaju temeljem Pravilnika o načinu postupanja i suradnje suca, stručnog radnika centra za socijalnu skrb i policijskog službenika za mladež prilikom oduzimanja i predaje djeteta.

Tako su policijski službenici Policijske uprave zagrebačke 13. siječnja 2023. godine u Zagrebu, sukladno članku 7. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, na zahtjev Općinskog građanskog suda u Zagrebu, pružili pomoć - asistenciju, a vezano uz provedbe ovršnog postupka navedenog suda zbog predaje djeteta drugom roditelju. 

Tijekom provedbe navedene odluke suda, a nakon što je duže od sat i pol pregovarala i uvjeravala dijete na predaju i postupanje po odluci suda, sutkinja-ovršiteljica izdala je policijskim službenicima, temeljem Pravilnika o načinu postupanja i suradnje suca, stručnog radnika centra za socijalnu skrb i policijskog službenika za mladež prilikom oduzimanja i predaje djeteta, nalog za uporabu sredstava prisile prema djetetu.

Postupajući po navedenom nalogu, policijski službenici su prema djetetu, koje je prvo pružalo pasivni, a potom i aktivni otpor, uporabili tjelesnu snagu kao najblaži oblik prisile. Sredstva prisile uporabljena su sukladno odredbama čl. 82. i 84. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te čl. 139. i 141. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika, a vezano za odredbe članka 11. Pravilnika o načinu postupanja i suradnje suca, stručnog radnika centra za socijalnu skrb i policijskog službenika za mladež prilikom oduzimanja i predaje djeteta. 

Predajom djeteta drugom roditelju, pomoć-asistencija policije u provedbi odluke suda je završila.

Predano dijete je potom u pratnji roditelja prevezeno u KBC Zagreb - Rebro radi obavljanja liječničkog pregleda, a što je propisana procedura nakon uporabe sredstava prisile nad djetetom.

Na navedenoj lokaciji dijete je pokušalo pobjeći od roditelja kojem je predano, potom je palo na koljena te udarilo policijsku službenicu, a samovoljno udaljenje i daljnji napad na policijske službenike spriječio je, uporabom tjelesne snage, drugi policijski službenik, a što je sukladno čl. 82. i 84. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te čl. 139. i 141. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika.  

Liječničkim je pregledom utvrđeno kako dijete nema ozljeda, osim onih nastalih padom tijekom pokušaja bijega.

Još jednom naglašavamo kako policija u provedbama ovršnih postupaka predaje djece nije tijelo provedbe, već je to nadležni sud - a policijski službenici pružaju pomoć.

Tijekom navedenog postupanja policijski su službenici u dva navrata postupali prema djetetu. U prvom navratu jedan se roditelj pritužuje na postupanje, ali ne u odnosu na policijsko postupanje, već u odnosu na odluku suda, dok se u drugom slučaju drugi roditelj izjasnio kako nema primjedbi na postupanje policije.

Zaključno apeliramo da prilikom medijskog izvještavanja uzmete u obzir da dijete koje se predaje treba biti zaštićeno od narušavanja njegove privatnosti putem medijskog izvještavanja kojim bi se izravno ili neizravno mogao otkriti identitet djeteta, kao i od svakog oblika kršenja prava kojim bi na drugi način mogla biti ugrožena dobrobit djeteta.", odgovorili su iz policije.

Kako su slučaj komentirali iz Centra za socijalnu skrb, ptravobraniteljica i odvjetnica, pročitajte na portalu Index.hr na linku OVDJE.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook