Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar o kamenolomu na Ivančici: 'Nemojmo se igrati skrivača. Preuzmite odgovornost za ono što ste sada napravili'


Novinari su na konferenciji za novinare u Radoboju pitali da li ima pomaka s proglašenjem Ivančice parkom prirode i u kojoj je fazi kamenolom Siljevec na Ivančici.

Župan Željko Kolar je odogovorio da ne zna u kojoj je fazi u Ministarstvu priprema za donošenje odluke da se ivančica proglasi parkom prirode. – Naša inicijativa bit će da u drugom mjesecu kolega Stričak i ja zajedno sa saborskim zastupnicima i gradonačelnikom Ivanca i gradonačelnicom Zlatara, sjednemo s ministarstvom i vidimo u kojoj je to fazi – odgovorio je župan.

Što se tiče kamenoloma, tu je stav Krapinsko – zagorske županije vrlo jasan, ponovio je Kolar.
- Ako moramo birati između parka prirode i kamenoloma, onda nemamo o čemu razmišljati, onda je to park prirode. Ako struka, a to je nadležno ministarstvo i agencije koje se bave zaštitom prirode, kažu da je unutar parka prirode moguća gospodarska aktivnost kamenoloma koja neće štetiti flori i fauni i svemu što sadržava park prirode, onda ja s tim osobno nemam problem. Međutim, nije Krapinsko – zagorska županija ta inije izrada treće izmjene prostornog plana KZŽ ta koja će dati odgovor na to pitanje. Na to pitanje odgovor treba dati nadležno ministarstvo i agencije kojima je to posao – istaknuo je Kolar.

-Politički, kolega saborski zastupnik koji govori da je ključ u rukama župana Kolara da li će biti kamenolom ili ne, to je pokušaj da se izvuče iz priče u koju su ga uveli kolege iz ministarstva, koji su bez suglasnosti KZŽ dali njima suglasnot da rade istražne radnje, bez obzira što taj prostor nije bio u prostornom planu KZŽ. Nemojmo se igrati skrivača nego preuzmite odgovornost za ono što ste sada napravili – rekao je župan.

Dodao je da Županija nije išla u izmjenu prostornog plana zbog zahtjeva gospodarskog subjekta da bi išao raditi istražne radnje. - Imali njihov zahtjev 2019. godine i rekli smo da to nije naš prioritet, da ćemo ići u izmjenu prostornog plana kad se stvore uvjeti koji su bitni za ukupan razvoj KZŽ, vezano za kapitalne investicije. Tu je sada Lepoglavska spojnica koja je dobila konačnu trasu, čekamo sada još dionicu Krapina – VŽ brze ceste.
Ponovno je dio ekipe pokušao prezentirati u Saboru da smo mi u izmjeni prostornog plana zbog toga, pa smo nadležnom saborskom odboru koji vodi kolegica Benčić poslali kompletnu dokumentaciju iz obrazloženja koje smo dali na skupštini KZŽ zbog čega idemo u izmjenu prostornog plana. Zamolio sam predsjednicu odbora da kad već imaju odbor na tu temu, pozovu i mene na odbor u Sabor, tim više što sam bio potpredsjednik tog odbora kada sam bio u Saboru i vrlo dobro znam kako on funkcionira i kada je neka takva specifična tema, pozove se onaj tko je uključen u rješavanje tog problema – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook