Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagrebu će otvarati vreće sa smećem – provjerite zašto

U Zagrebu od 1. listopada novi sustav naplate odvoza otpada


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer je bio gost Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u 2.

Osvrćući se na novi plan odvoza otpada, koji stupa na snagu 1. listopada, Tomašević je rekao da radi ono što je obećao u izbornom programu, piše HRT.

- Obećao sam da ćemo uvesti pravedni sustav naplate prema količini odloženog miješanog otpada, izjavio je.

Rekao je da postoje potpuno različiti modeli naplate u cijelom gradu, a da će prema novom sustavu biti jedan - 45 kuna fiksne cijene + vrećice koje se kupuju u trgovinama i jedino u koje se može odložiti miješani otpad.

Stanković je ustvrdio da će dio građana prema novom sustavu odvoz plaćati skuplje, a Tomašević je rekao da je takvih kućanstava vrlo malo.

Novi model odvajanja otpada; poznate cijene vrećica te iznos kazni

 Zagreb: Gradonačelnik Tomašević predstavio novi sustav naplate odvoza otpada

Biste li prijavili susjeda koji ne odlaže otpad u odgovarajućoj vrećici?

U Zagrebu od 1. listopada novi sustav naplate odvoza otpada

Govoreći o kažnjavanju, Tomašević je među ostalim rekao da na početku sigurno neće sve funkcionirati te da namjeravaju prvo educirati i upozoravati građane, čak i stavljati naljepnice na kante u kojima je otpad pogrešno odložen.

Također će, poručio je, tražiti što je više moguće individualnu odgovornost, za spremnike koji su na javnim površinama koristit će se kamerama i komunalnim redarima.

- A s treće strane, u krajnjoj liniji, otvorit će se sadržaj te vrećice, recimo, gdje je bačen miješani komunalni otpad, u službenoj ZG vrećici koja se mora kupiti za 2, 4 ili 8 kuna, i jednostavno se pregleda sadržaj te vrećice, nađu se neki računi, utvrdi se identitet onoga tko je to bacio i njemu se razreže cijela kazna, rekao je Tomašević, dodajući da je to možda ljudima smiješno, ali da se to radi u svim drugim austrijskim, njemačkim i švicarskim gradovima.

Poručio je da u Zagrebu nikada neće biti reda ako se svi zajedno ne počnu držati određenih pravila ponašanja.

- Pričam s predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada. Kažu - 5 do 10 posto ljudi napravi 90 posto problema u zgradi. Na nama je da te ljude konačno počnemo kažnjavati jer se inače nikad stvari neće promijeniti. Mi moramo negdje krenuti, rekao je Tomašević, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook