Prethodni članak
Sljedeći članak

U zabočkom rodilištu u 2016., četrnaest poroda manje nego u prethodnoj godini

Na svijet nam je lani došlo 444 dječaka i 398 djevojčica – rekla nam je Josipa Vdović, glavna sestra Odjela za ginekologiju i porodništvu u zagorskoj bolnici


Samo minutu nakon ponoći, zabočkim rodilištem prolomio se plač malene Mie Smetko, prve bebe rođene u novoj 2017. godini. Malena je bila dugačka 49 centimetara i teška 2500 grama, a mami Valentina iz Zaprešića to je prvo dijete. Samo dvije minute nakon Valentine, svoje drugo dijete rodila je Slađana Klanjčić iz Zaboka.


Čini se su prvim danom, sada već tekuće godine, zavladale žene budući da su nakon dviju spomenutih djevojčica, rođene još dvije. Josipa Vdović, glavna sestra Odjela za ginekologiju i porodništvo rekla nam je kako rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana u 2016. godini bilježi 832 poroda. Zadovoljavajuća je to brojka, no ipak je manja od one iz 2015. godine kada su zabilježena 846 poroda. – Obzirom da smo imali 10 blizanaca, ukupno je u prošloj godini rođeno 842 djece. Na svijet nam je došlo 444 dječaka i 398 djevojčica – rekla nam je Vdović. Ističe, i u većini drugih rodilišta diljem zemlje broj poroda je u opadanju, a pohvalna je vijest činjenica da u zagorsko rodilište dolazi sve veći broj rodilja s područja okolnih župnija. Kako priča glavna sestra Josipa, žene uglavnom kada jednom dođu u rodilište u Općoj bolnici Zabok, ponovno se vraćaju jer su zadovoljne i osobljem, samim uvjetima u rodilištu i njegovom uređenošću.


Zanimalo nas je i postoje li mjeseci u godini kada je broj poroda veći pa nam je Vdović rekla kako se to mijenja iz godine u godinu, no da se više poroda zamijećuje, primjerice, u siječnju, ožujku i listopadu. Prve bebe u 2017. godini posjetio je i župan Željko Kolar koji je u protekloj godini bio čest gost rodilišta. On ili njegovi zamjenici, naime, u posjet dolaze svakoj ženi koja je rodila petero ili više djece. Takvih je, prema pričanjima sestre Josipe Vdović, lani bilo čak 20. Ova je godina i posebna po tome što je u zabočkom rodilištu rođeno 14. dijete. Darija Herceg (37) iz Velikog Trgovišća u listopadu je na svijet donijela sina Jana teškog 3500 grama i dugačkog 50 centimetara. Ako je suditi prema prvom danu nove godine kada su rođene samo djevojčice, možda one u ovoj godini preuzmu primat nad dječacima kojih se godinama u našoj bolnici rađa više.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook