Prethodni članak
Sljedeći članak

U Gradskoj knjižnici Krapina predstavljena zbirka poezije rođenog Krapinčanina Dubravka Ivančana

Ivančanova djela su vječna inspiracija i ovakvi susreti će se ponovno njegovati u budućnosti u Krapini, kaže


 U Gradskoj knjižnici Krapina predstavljena je zbirka Izabranih djela Dubravka Ivančana koju je uredio Mario Kolar književni povjesničar i kritičar, dobitnik Nagrade „Julije Benešić“ za književnu kritiku. Kolar je zaljubljenik u poeziju koju je pisao Dubravko Ivančan te je sakupljao njegove zbirke i primijetio da je ponekad do nekih zbirki teško doći te se rodila ideja da prikupljene pjesme objave u jednoj knjizi izabranih djela kako bi se učinila dostupnom poezija Ivančana. Također je spomenuo kako je Dubravko svoje djetinjstvo proveo u Krapini kako je bez obzira gdje živio, do posljednjeg daha, Krapinu nosio u svom srcu. U samom početnom dijelu predstavljanja knjiga nakon pozdrava i predstavljanja gostiju ravnateljica Knjižnice Maja Vukina Bogović, približila je važnost predstavljanja poezije, a najviše haiku poezije u Krapini s obzirom da je Dubravko bio vezan za Krapinu i da je Krapina vezana za njegovu poeziju koja je dijelom tematski pisana baš o samoj Krapini.

Nastup „Ladarica“ i izložba slika autora naslovnica zbirki

Nekoliko predstavnica „Ladarica“ zapjevalo je pjesmu Pokraj vode Drave i time je krenulo čitanje poezije, i stapanje priča, uredničkih crtica vezanih uz Dubravka i njegovog nećaka Ivana Ivančana koji je svoje vrijeme provodio uz svog strica te je na taj način pratio njegov rad, upijao i svjedočio književnom stvaralaštvu. Na neki način kroz tu komunikaciju i analizu njegove poezije otkrio se i Ivanov dar za haiku-stih. Ivan je na najbolji mogući način nastavio niz haiku stvaralaštva gdje je i nagrađivan te su mu često haiku pjesme uvrštene u vrijedne antologije u inozemstvu. O Ivanu je govorio urednik njegovih zbirki, Tomislav Maretić, koji 40 godina piše poeziju, afirmirao se kao haiku pjesnik u domovini i inozemstvu. Osim toga piše slobodni stih. Nagrađivan je na inozemnim međunarodnim i tuzemnim natječajima više od 100 puta, a njegove su haiku pjesme predstavljene u više od 50 svjetskih i domaćih antologija, almanaha i zbornika. Spomenuo je vrijednost pisanih stihova, ali i predanost Ivana da sve što je ostalo iza Dubravka bude uređeno, posloženo i objavljeno te tako spašeno od zaborava. Ivan je pročitao niz haiku stihova od svog strica i sebe koje je tematski posložio kroz zbirke Odrazi, U prolaženju, Ljubavni dodir, Zanjihano nebo. Uz „Ladarice“ otvorena je i izložba slika autora naslovnica zbirki, Ivana Andrašića koji je na predivan i senzibilan način stopio svoje slike i crteže sa stihovima. Pejzaži Podravine i Molvi gdje je Dubravko proveo jedan dio života uklopili su se u priču o pjesnicima.

Zavičajna dimenzija
– Može se zaključiti da je Dubravko Ivančan u svom poetskom izražavanju bio autentičan, nije pripadao pjesničkim krugovima, njegovao je zavičajnu dimenziju intime, ljubavnu i erotsku poeziju. Stilski je pisao čisto te brusio stihove u formi haiku-stiha. Nekoliko riječi koje su zaokružile puni estetski doživljaj. Jedan je od najplodnijih haiku pjesnika. Njegova moć je bila opažanje senzacije u običnosti. Njegova djela su vječna inspiracija i ovakvi susreti će se ponovno njegovati u budućnosti u Krapini – rekla je ravnateljica knjižnice Maja Vukina Bogović. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook