Prethodni članak
Sljedeći članak

Održano prvo istraživanje usmene predaje u Muzeju Radboa


Muzej Radboa  dio je zanimljivog istraživačkog projekta putem kojeg će prikupiti svjedočanstva kao važan izvor za rekonstrukciju prošlosti i kao nadopuna informacija dobivenih iz drugih povijesnih izvora.

Usmena povijest metoda je provođenja spomenutog  povijesnoga istraživanja putem ispitivanja pojedinca o nekome događaju, situaciji ili razdoblju u kojemu je aktivno sudjelovao ili svjedočio uz bilježenje izrečenih sjećanja. Za provođenje takvog oblika istraživanja potrebni su kazivači, starije osobe koje se dobro sjećaju raznih događaja, tradicija, priča i mnogih drugih informacija koje se prenose s koljena na koljeno.

Uoči svetkovanja sv. Barbare, zaštitnice rudara provedeno je u petak ,2. prosinca prvo istraživanje u Muzeju Radboa. Kazivači su bili: Štefanija Cerovec i Stjepan Ranogajec iz Radoboja, koji je dan prije, 01. prosinca navršio 91 godinu.  Pod moderatorstvom red. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih i ravnateljice Muzeja Radboa Ivane Hazulin Pospiš razgovaralo se o običajima u Radoboju uz rudarstvo, tradiciju, legende, mitove i još o puno zanimljiv stvari koje su legitimni i jedinstveni izvori koji govore  o pomalo zaboravljenim vremenima određenih povijesnih događaja i razdoblja.

Terenska istraživanja obavljati će se u suradnji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za etnologiju i folkloristiku pod vodstvom profesorica  dr. sc. Lidije Bajuk i red. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih.

Projekt ujedno predstavlja nastavak aktivnosti uz Erasmus + projektne aktivnosti „Seniori za baštinu“/ „SOS for Heritage“  kojemu je cilj uključiti osobe starije životne dobe u društvene aktivnosti  i njihova saznanja, sjećanja i mudrosti uvrstiti u dosadašnja znanja i spoznaje o mjestima Općine Radoboj. Također, njihova sjećanja obogatiti će našu nematerijalnu baštinu  i  koristiti će se i za interpretaciju kao izvor znanja u kontekstu lokalne (zavičajne) povijesti koja je izrazito bogata kulturom i tradicijom. 

Sljedeći susreti najavljeni su za siječanj 2023. godine. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane osobe starije životne dobi s prostora Radoboja koji puno znaju o našem mjestu i povijesti da se jave u Muzej Radboa  u uredovno vrijeme Muzeja od utorka do subote od 8:00 do 16:00 sati i na broj telefona: 049/350-118 ili mobitela: 091/725-7685 kako bi bili uključeni u projektne aktivnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook