Prethodni članak
Sljedeći članak

U ČAST POSJETITELJU IZ SVEMIRA: Uskoro kreće 7. Hrašćinski astro


Pod pokroviteljstvom Oopćine Hrašćina i Krapinsko – zagorske županije, u petak 19. svibnja otvara se 7. Hrašćinski astro. Manifestaciju organizira Klub ljubitelja zavičajne baštine Hraščina, a program i ove godine obiluje zanimljivim događanjima. Nakon samog otvorenja, od 20 sati, posjetitelji će moći poslušati predavanja ‘Priča o teleskopima’ Martina vujića i ‘Upoznaj nebo – mali vodič kroz astrognoziju’ prof. Ratka Matića, a potom slijedi promatranje neba teleskopima. Gostuje Astronomska udruga ‘Perzeidi’ iz Križevaca.

Idućeg dana manifestacije, u subotu 20. svibnja, od 19 sati na redu su predavanja ‘Novi pogledi u kozmos: gravitacijski valovi, neutrini i kozmičke zrake’ Andreja Dundovića te ‘Meteori i meteoriti’ Željka Andreića. Slijedi koncert Divne šimatović i Adbula Aziza Husseina ‘Glazbom do zvijezda’. Posljednjeg dana manifestacije, 21. svibnja, od 16 sati moguće je posjetiti mjesto pada Hrašćinskog meteorita kočijom te promatrati Sunce teleskopima u centru Trgovišća, a u 18 sati tamo dolazi i carica Marija Terezija. Od 19 sati opet slijede predavanja ‘Život ljudi u svemiru’ Ogrena Variola, ‘Svemirske tehnologije u svakodnevnom životu’ Vedrana Vrgovca te noćno promatranje neba. Gostuju AD 'Beskraj' Zagreb, AU 'Perzeidi', Lidija Gašpar i Umjetnička udruga Plemićka mladež Zaprešić, Katarina Siketić i OPG Ričko. Na sve programe ulaz je slobodan uz ponudu suvenira i druženje.

Hrašćinski meteorit je željezni meteorit koji je 26. svibnja 1751. pao kod Hrašćine. Tog su dana na polje u selu Domovcu pala dva meteorita, težine 39,76 i 8,96 kg. Veći se danas čuva u Prirodoslovnom muzeju u Beču. Polirana pločica od tog meteorita (mase svega 0,56 grama) nalazi se i u Zagrebačkom prirodoslovnom muzeju. Bio je to prvi ikad dokumentiran pad metalnog meteorita popraćen zapisnikom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook