Prethodni članak
Sljedeći članak

Tuhelj: 'Malom padu broja stanovnika sigurno su pridonijela kontinuirana doseljavanja, turistički razvoj mjesta te provođenje ciljanih politika'

Druga smo lokalna jedinica Krapinsko - zagorske županije koja ima najmanji pad broja stanovnika, kažu u Tuhlju


Prema objavljenim prvim rezultatima Popisa 2021., Općina Tuhelj ima 2034 stanovnika (70 manje od prethodnog popisa iz 2011. godine). Gledajući postotak, druga smo lokalna jedinica Krapinsko-zagorske županije koja ima najmanji pad broja stanovnika. Malom padu broja stanovnika sigurno su pridonijela kontinuirana doseljavanja, turistički razvoj mjesta te provođenje ciljanih politika Općine Tuhelj posljednjih godina. Valja istaknuti da Općina Tuhelj nema prirez.

Djeca i mladi

Osim navedenih statističkih pokazatelja i drugi podaci pokazuju da je Tuhelj pogodno mjesto stanovanja. - Prema podacima izvješća o tržištu nekretnina Krapinsko-zagorske županije za 2019. godinu, najveći broj kupoprodaja stambenih zgrada (obiteljskih kuća) zabilježen je u Tuhlju, dok smo 2020. godine na drugom mjestu. Ta kupoprodaja najviše se odvijala u turističkim naseljima s vikend kućama (Črešnjevec i Tuheljske Toplice) koja su jedina od 11 naselja Općine Tuhelj ovim popisom ostvarila povećanje broja stanovnika, i to Črešnjevec za 15%, a Tuheljske Toplice za 5%. Povećani opseg kupoprodaje pozitivno se odrazio i na punjenje općinskog proračuna od poreza na promet nekretnina. Poseban naglasak stavljen je na djecu i mlade. Prosječno godišnje izdvajanje za predškolski odgoj (sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima) do sad je iznosilo 230.000 kn za 22 djece koja su boravila u vrtićima susjednih lokalnih jedinica. Početkom svibnja protekle godine svoja vrata otvorio je dugo očekivani dječji vrtić Potočić Tuheljski čiji je kapacitet pun. U vrtiću boravi prosječno 45-ero djece. S obzirom da još nije poznat trošak poslovanja za svih 12 mjeseci, procjenjuje se da će Općina u 2022. godini sufinancirati rad vrtića sa 750.000 kn (dva puta više).

Planiranje proračuna bilo je vrlo zahtjevno s obzirom na fiskalne kapacitete s kojima raspolažemo. Vodi se briga i o provođenju slobodnog vremena djece i mladih te se redovito financiraju programi i projekti za 12 aktivnih udruga. Djeca su naša budućnost! Veseli i podatak da je u školsku godinu 2020./2021. upisano 144 učenika u Osnovnu školu „Lijepa naša“ u Tuhlju što je za 10 više nego 2019. godine. Gledamo li dalje unazad, 2013./2014. školske godine bilo je upisano 137 u, dok je u 2021./2022. upisano 142 učenika. Vidljiva je tendencija rasta. Iz istog aspekta pozitivan je i podatak o broju rođenih čiji je prosjek od 2015. do 2020. bio 18-ero djece, a u 2021. godini čak 25-ero – kažu u Općini Tuhelj. Općina Tuhelj prva je u Krapinsko-zagorskoj županiji donijela Lokalni program za mlade te ga uspješno provodi od 2017. godine. - Među prvima smo uveli i sufinanciranje kupnje udžbenika za osnovnoškolce dok se radne bilježnice i materijali sufinanciraju 50% iz našeg proračuna, a 50% iz proračuna Krapinsko-zagorske županije. Među ostalim, dodjeljuju se učeničke i studentske stipendije, novčane pomoći roditeljima novorođene djece uz prigodni poklon, sufinancira se prijevoz srednjoškolaca i trošak školske kuhinje za djecu slabijeg imovinskog statusa, a financira se i škola plivanja za osnovnoškolce. Za školovanje mladih izdvaja se otprilike 250.000 kn godišnje. Mladima se putem participativnog proračuna daje pravo da sami kreiraju svoje prijedloge te je tako na njihovu inicijativu protekle godine izgrađen streetworkout park u sklopu projekta „Uzmi pare i napravi nešto za mlade“. Na taj način stvaraju se bolji uvjeti života za naše mještane s ciljem odrastanja i formiranja mlade obrazovane osobe koja će moći živjeti od svog rada te nakon završetka svog školovanja ostati u Tuhlju i sudjelovati u društvenom napretku svog mjesta – ističu u Općini.

Poduzetničke aktivnosti

Valja istaknuti i poduzetničke aktivnosti, odnosno značajno kapitalno ulaganje na području općine. - Naš najveći privredni subjekt, Terme Tuhelj d.o.o. uložile su 2019. godine preko 5 milijuna kuna u izgradnju luksuznog mobilnog naselja s 26 kućica (Glamping village) koji nudi novi sadržaj s 5 zvjezdica, jedini takav u kontinentalnoj Hrvatskoj. Takvim ulaganjem, zasigurno će se poboljšati slika zaposlenosti našeg kraja. Krajem prosinca 2021. godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 30 nezaposlenih osoba s našeg područja što nije zabrinjavajuća brojka. Kroz program poduzetništva sufinanciraju se i novootvoreni obrti sa 7.000 kn za nabavu opreme. U 2021. godini otvorena su 4 nova obrta i već jedan u 2022. godini – dodaje Općina Tuhelj. Nakon odličnih rezultata hrvatskog turističkog sektora ostvarenih u 2019. godini i ranijim razdobljima, 2020. godina obilježena je snažnim padom turističke aktivnosti i u našoj turističkoj destinaciji iz svima nam poznatih razloga globalne epidemije. U 2021. godini poboljšani su rezultati, no, nisu još blizu rekordne 2019. godine.

- Općina Tuhelj pogodna je za razvitak i drugih komplementarnih djelatnosti na što ukazuju podaci o povećanju broja smještajnih jedinica. Od 2012. do 2017. godine ukupno je otvoreno 9 objekata dok 2018. i 2019. godina bilježe skok s po 8 novih objekata. U 2020. i 2021. godini otvorena su po 4 objekta. Od velikog značaja za turizam i gospodarstvo čitavog našeg kraja doprinijelo je osnivanje zajedničke Turističke zajednice krajem 2017. godine koja djeluje na području Općina Tuhelj i Veliko Trgovišće te Grada Klanjca. Svojim aktivnostima, ulaganjima u turističku infrastrukturu, uređenjem okoliša, organiziranjem manifestacija i ostalih događaja doprinosi kvalitetnoj promidžbi destinacije. Sukladno proračunskim mogućnostima Općina Tuhelj kontinuirano ulaže namjenske prihode u razvitak komunalne infrastrukture vodeći brigu da asfalt i rasvjeta dođu do svake obitelji. Ulaganjem u program građenja i održavanja komunalne infrastrukture, program obrazovanja i socijalne skrbi, izgradnju i opremanje dječjeg vrtića te proširenje groblja izostavljeno je uređenje centra Tuhlja, a na što će se staviti fokus u naredne dvije godine. Ulaganje u djecu i mlade jedan je od najvažnijih faktora zadržavanja mladih obitelji u ruralnim područjima, kao i sama spoznaja da i ovdje imaju sve ono što im je potrebno za kompletan i kvalitetan život, udaljen od Zagreba svega 45 minuta vožnje – ističu u Općini. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook