Prethodni članak
Sljedeći članak

Sutra u Zaboku Radionica na temu seksualnog uznemiravanja i pokazna radionica samoobrane

Sutra se obilježava Međunarodnoi dan borbe protiv nasilja nad ženama


Centar za savjetovanje, istraživanje i edukaciju; SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ u suradnji sa Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji organizira obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koje će se održati sutra, 22. studenog 2022. godine u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok s početkom u 09:30.

U sklopu aktivnosti projekta NOVI POČETAK čiji je nositelj Krapinsko-zagorska županija, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježit će se edukativnom radionicom za učenike/ce na temu prevencije seksualnog uznemiravanja (početaku 09:30) i pokaznom radionicom samoobrane (početak u 10:15).

Edukativnu radionicu održat će Andreja Jurić, PU Krapinsko zagorska kao i Tena Sambolić Petrišić i Vendi Keserica Tomičić, CESI; SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ.

Pokaznu radionicu samoobrane održat će trener Marko Vrbanec s kojim CESI; SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ ostvaruje dugogodišnju suradnju. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, Poziv UP.02.2.2.11 'Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji', u sklopu Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.'

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije više tema o kojoj se šuti, ali je tema o kojoj se treba više, češće i glasnije pričati. Potrebno je svakodnevno podizati svijest, učiti i pričati o problematici rodno uvjetovanog nasilja, počevši od preventivnih programa za djecu i mlade do specijaliziranih edukacija za stručnjakinje/e koje/i svakodnevno rade sa ženama žrtvama nasilja.

25. studeni je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Tko su bile sestre Mirabal? Sestre Patria Mercedes, Maria Argentina Minerva, Antonia Maria Teresa i Belgica Adela „Dede“ rođene su u Dominikanskoj Republici. Pod imenom "Las Mariposas" (Leptiri) djelovale su kao političke aktivistkinje i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu Trujilla.

Zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu uhićene su više puta zajedno sa svojim muževima. Dana 25. studenog, 1960. Minervu, Patriu i Mariu Teresu likvidirala je Trujillova tajna policija dok su se vraćale iz posjeta zatvoru u kojima su bili njihovi supruzi. Sve tri sestre su zadavljene, a tijela su pronađena polomljenih kostiju. Vijesti o njihovom ubojstvu šokirale su i razbjesnile narod. Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Ujedinjeni narodi su i službeno potvrdili 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U Krapinsko- zagorskoj županiji djeluje SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja od 2012. godine. Kroz SOS utječemo na smanjenje rodno uvjetovanog nasilja, osiguravamo direktnu psihološku i pravnu pomoć te senzibiliziramo javnost za pitanja rodno uvjetovanog nasilja.

Savjetovalište, na adresi Trg Svete Jelene 6, Zabok, kao i telefonske linije 049 639 281, 091 639 2810 i 0916042362 otvorene su svakim radnim danom od 8:00 do 18:00 sati kao i svaku prvu subotu u mjesecu. (Za dolazak u savjetovalište potrebno se prethodno najaviti telefonskim putem.) Iznimno je važan rad svih nas na osvještavanju i borbi protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, njegovoj prisutnosti u svim slojevima društva te promoviranju nulte stope tolerancije nasilja nad ženama i nasilja u obitelji!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook