Prethodni članak
Sljedeći članak

Do 4. prosinca aktualan je program „Na konju u muzeje“ – uključite se, učite, zabavite se i osvojite nagradu!


Besplatna mini škola jahanja za cijelu obitelj Centra „Ritam s konjem“ iz Stubičkih Toplica bit će kruna jednomjesečnog muzejsko – edukativnog programa Muzeja Hrvatskog zagorja nazvanog „Na konju u muzeje“ koji upravo traje.

Nagrada će biti dodijeljena na završnoj priredbi, 4. prosinca 2022. koju će zagorski muzealci pripremiti u Kumrovcu, u Muzeju „Staro selo“, u povodu Nikolinja. Tom će prigodom djecu darivati sv. Nikola i Krampus koji planiraju doći na kočiji u koju će biti upregnuti konji, a bit će upaljena i druga adventska svijeća.

U protekla tri vikenda, u 5 muzeja sastavnica Muzeja Hrvatskog zagorja, različite radionice, ali s istom osnovnom temom KONJA, pohodilo je četrdesetak djece. Svi oni kandidati su za glavnu nagradu! Prema rasporedu održavanja interaktivnih radionica u jednome se danu može stići na dvije lokacije jer jutarnje druženje s drvenim konjićima počinje u deset, a poslijepodnevno u 14 sati.

Što se radi na radionicama i kako se uključiti?

Najprije, treba se uputiti u jedan od muzeja bio to Dvor Veliki Tabor, Muzej „Staro selo“ Kumrovec, Muzej seljačkih buna, Galerija Antuna Augustinčića ili Muzej krapinskih neandertalaca. Na ulazu roditelji za svako dijete plate 46 kuna, što je cijena jedne radionice, a dijete za taj novac dobije:

a)         drvenog konjića i postolje s kotačićima

b)        knjižicu koja prati temu i sadrži pet listića s naljepnicama

c)         rad na radionici

d)        mogućnost besplatnog sudjelovanja na radionicama u drugim nabrojenim muzejima.

Djetetovo ime se zapisuje na poseban listić koji ujedno ulazi u završno izvlačenje za vrijednu nagradu. Dovoljno je da djeca jednom sudjeluju na radionici i automatski su mogući dobitnici škole jahanja.

Svaki muzej konju, kao glavnoj temi, pristupa na svoj način. Tako se u Muzeju krapinskih neandertalaca muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić i djeca bave prošlošću i anatomijom konja, u Galeriji Antuna Augustinčića muzejska pedagoginja Petra Šoltić podučava polaznike radionice o „konju u umjetnosti“, u Muzeju seljačkih buna radionice koje provodi kustosica –pripravnica Jelena Bužanić  usko su vezane uz vojne konje i vitezove, u Muzeju “Staro selo” muzejska pedagoginja Tatjana Brlek odabrala je pokazati djeci konja kao tradicijsku igračku i omogućiti im da i oni naprave svoju, a u Dvoru Veliki Tabor muzejska pedagoginja pomaže djeci oblikovati drvene kočije koje se, pak, pričvršćuju na vlastitoga konjića.

Ovo je jedinstveni samostalni pedagoški projekt koji će, slažu se u Muzejima Hrvatskog zagorja, svoj nastavak sigurno doživjeti i sljedeće godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook