Prethodni članak
Sljedeći članak

Srednjoj školi Zlatar donacija od 10.000 kuna Zaklade Marina Čilića

Zaklada treću godinu za redom dodjeljuje stipendije klasičnim mladim glazbenicima, mladim sportašima te donacije školama


Zaklada Marin Čilić u srijedu je, treću godinu zaredom, ponosno dodijelila stipendije klasičnim mladim glazbenicima i mladim sportašima te donacije školama. Ove godine, s obzirom na epidemiološke uvjete, dodjela je organizirana u sportskoj dvorani poštujući propisane mjere i pazeći na sigurnost i zdravlje stipendista, medija i organizatora. Zaklada je pokrenula projekt stipendija prije tri godine s ciljem pružanja podrške darovitoj djeci koju okolnosti, poput nedostatka financijskih sredstava, sprječavaju u usavršavanju vještina i ostvarivanju njihovih snova. I ove je godine Marin Čilić uručio stipendije, najprije njih 10, svaka u vrijednosti od 10.000,00 HRK, vrhunskim mladim glazbenicima, a zatim je nakon kratke pauze uručio donacije u iznosu od 50.000 HRK dvjema školama – Gimnaziji Županja i Srednjoj školi Zlatar. Nakon toga Marin je u dvoranu primio 11 iznimnih mladih sportaša kojima je također uručio stipendije, svaka u iznosu od 10.000,00 HRK.

U ime Gimnazije Županja, donaciju od 40.000 kuna su primili ravnatelj Ivica Živković, državni prvak iz kemije Jasmin Mehičić i profesorica kemije i biologije Mirjana Lermajer, dok su u ime Srednje škole Zlatar donaciju u iznosu 10.000 kuna primili profesorica informatike Vesna Pisačić i učenik Blaž Stužić.

-Iako se svake godine donacija daje jednoj školi, ove godine Zaklada je odlučila podijeliti donaciju na dvije škole. Za prijavu tražilo se da škola ima barem jednog učenika koji trenutno polazi školu, a da je bio na državnom natjecanju iz kemije, biologije, matematike ili informatike, i koliko je bivših učenika unatrag 5 godina sudjelovalo na držanim natjecanjima iz tih područja, informatike i računalstva. Trenutno imamo tri takva učenika, dva su sudjelovalo na natjecanju Davor pa su u 10 posto najboljih bili prošle godine i imamo skoro 30 – ak učenika koji su unatrag 5 godina sudjelovali na raznim državnim natjecanjima. U prijavi smo naveli da bi Srednja škola Zlatar ovom donacijom opremila zastarjelu učionicu informatike s 15 osobnih stolnih računala, 1 multifunkcijskim printerom EPSON L1455 i 6 setova mBot V1.1 – STEM Edukacijskih robota. Mi smo planirali dobiti 50 tisuća, pa kompletnu informatičku učionicu obnoviti te kupiti nešto od robotike i printer, no iznos je podijeljen, pa ćemo riješiti pitanje robotike. S iznosom od 10 tisuća kuna kupili bismo  2-3 seta LEGO EDUCATION EV3 L45544, za korištenje na nastavi i u izvannastavnim aktivnostima iz robotike. Prošle godine smo dobili od Ministarstva za izvannastavne aktivnosti 20 tisuća kuna pa smo već kupili dio lego robota za izvannastavnu aktivnost robotiku, a sada ćemo dopuniti opremu, da se možemo izvoditi baš nastavu robike, a ne samo u izvannastavnim aktivnostima, pa će nam donacija dobro doći. Jako smo sretni što smo dobili ovu donaciju jer ćemo nabavkom setova za robotiku unaprijediti nastavu i izvannastavne aktivnostima te učenicima omogućiti da još više razvijaju logičko i računalno razmišljanje – ispričala je prof. Vesna Pisačić.

„Svake godine odabir stipendista kao da je sve teži. Jako je puno talentirane djece, iznimno uspješnih mladih ljudi koji zaslužuju svu podršku nas koji smo u mogućnosti tu podršku i pružiti. Znam iz vlastitog iskustva što znači sam graditi svoj put, tako da sam najsretniji kad mogu ovako nešto raditi. Podupirati, biti nekome onaj vjetar u leđa za ostvarenje snova“ – izjavio je Marin Čilić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook