Prethodni članak
Sljedeći članak

Slavi se Dan općine: 'Gornjostubičanci, imate se čime ponositi'


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Gornja Stubica proslavila je svoj dan. Prisustvovali su brojni uzvanici, od zagorskih gradonačelnika i načelnika, općinskih vijećnika, predstavnika udruga, institucija i župne zajednice, ali i saborski zastupnik Predrag Štromar, župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek te Anto Zelić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Bigec. Poželio je dobrodošlicu okupljenima, čestitao dobitnicima javnih priznanja i zahvalio im na doprinosu razvoju općine te čestitao svima Dan opčine i Župe.

Načelnik Jasmin Krizmanić istaknuo je glavne projekte koji su provedeni tijekom proteklih godinu dana. Osim obnove i sanacije cesta, mostova i klizišta od potresa, radilo se na modernizaciji javne rasvjete na nekoliko lokacija, asfaltiranju i održavanju cesta i uređenju javnih površina.

Za naredno razdoblje najavio je načelnik  i skoru izgradnju reciklažnog dvorišta, modernizaciju cesta za što će se izdvojiti milijun i 200 tisuća eura iz proračuna, rekonstrukciju dvaju društvenih domova, sanaciju klizišta, uređenje dječjih igrališta, nastavak završnih radova na Spomen hiži Rudolfa Perešina te izradu projekte dokumentacije za izgradnju i poboljšanje komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni.

Zahvalio je djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela, vijećnicima i mjesnim odborima, pohvalio je dobru suradnju s institucijama i udrugama, obrtnicima i poduzetnicima. – Najveća mi je želja da se riješi stambeno pitanje onima koji su ostali bez domova u potresu – zaključio je načelnik te dodao kako je svim planiranim projektima cilj poboljšati kvalitetu života u Gornjoj Stubici.

Čestitke ispred gradonačelnika i načelnika uputio je kumrovečki načelnik Robert Šplajt.

– Svi ovi spomenuti projekti pokazuju da je ovdje jedna uspješna uprava, načelnik i vijećnici, što dokazuju svi milijuni uloženi u infrastrukturu, predškolski i školski odgoj, ljude. Svi mi želimo da naši građani opstanu živjeti u Hrvatskoj, zato smo mi načelnici i gradonačelnici tu, da činimo bolje za naše građane – rekao je Šplajt.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar prenio je čestitke predsjednika Zorana Milanovića, a u svom se govoru, između ostalog, osvrnuo i na to da u Gornjoj Stubici još nije izgrađena sportska dvorana koja je najavljivana. Istaknuo je kako je mehanizam za oporavak spor, a u Gornjoj Stubici bi se, prema novim pedagoškim standardima, trebala graditi jednodijelna sportska dvorana, što je za ovaj kraj premaleno, stoga će se, nakon što budu jasni uvjeti natječaja, krenuti u izgradnju veće dvorane, ostatak će financirati Krapinsko – zagorska županija i Općina Gornja Stubica.

Osvrnuo se i na nedostatak doktora, što je problem svugdje, a posebno se u njemu u posljednje vrijeme priča u Gornjoj Stubici. Istaknuo je kako je mnogim liječnicima problem administracija pa Županija radi jedan pilot projekt da se zaposli dio administracije, koja bi radila te poslove umjesto liječnika i medicinskih sestara. Najavio je i nova ulaganja u županijske ceste na području Gornje Stubice.

Saborski zastupnik Predrag Štromar istaknuo je kako je ovo općina koju vode ljudi koji žele da svake godine bude sve bolje.

– Ni jedna godina nije bila toliko plodna financijski. No, da nemate vrhunske ljude, badava novac i sve što ste uložili u infrastrukturu, jer ulaganja u ljude su najvažnija – naglasio je Štromar.

Obratio se i Anto Zelić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda i čestitao na učinjenome.

– Stanovnici Gornje Stubice imaju se čime ponositi. Često sam putovao kroz ovaj kraj prije 30 godina, a vozeći se danas ovim krajem, vidi se ogromna razlika i napredak. Gornjostubičanci se mogu ponositi time, ali i dobrim glasom koji ide preko granica općine, a za to su zaslužne i dvije velike povijesne ličnosti, Matija Gubec i Rudolf Perešin – rekao je Zelić.

Ovom su prilikom podijeljena i javna općinska priznanja. Dodijelili su ih načelnik Krizmanić i predsjednik vijeća Bigec, mnogima zaslužnima za promociju i razvoj općine.

Zahvalnice su dodijeljene: Nadi Brezak, Ivanu Kondresu, Katji Hren i Luki Razumu te V.A. CAREK d.o.o.. Zahvalnice su dodijeljene i obrtima i poduzećima za kontinuirani rad kroz godine. Za 10 godina rada zahvalnice su primili AMC Škorjanec, Etos – trgovina d.o.o., MG obrt za keramičku i stolarsku djelatnost te ZIPKA obrt za računalno programiranje i savjetovanje. Za 20 godina rada zahvalnice su dobili CARTUS d.o.o. i Informatički obrt '7 INVENT', a za 30 godina rada Autoprijevoznik vl. Zvonko Bosak, Orešić obrt za autoprijevoz i niskogradnju te 'Vuklanizer' vl. Juraj Hren.

Povelja Općine dodijeljena je Triatlon klubu 'Rudolf Perešin', Udruzi branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj, Ivanu Bigecu i Danku Iliniću.

Plaketa Općine dodijeljena je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sveti Matej te Vatrogasnoj zajednici Općine Gornja Stubica.

Nagradu za životno djelo primio je vlč. Ivan Levak, za doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Gornje Stubice u zemlji i inozemstvu, a povodom 50 godina pastoralnog djelovanja. On se ujedno u ime svih nagrađenih zahvalio prigodnim govorom.

Priznanje povodom 10 godina službe u Gornjoj Stubici i Župi svetog Jurja primio je vlč. Nikola Jurković, a nagrada, odnosno priznanje, dodijeljeno je i Niki Žagar, srednjoškolki za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju iz njemačkog jezika.

Za glazbeni program pobrinuli su se učenici Glazbene škole pri OŠ Matija Gubec Gornja Stubica.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook