Prethodni članak
Sljedeći članak

Senzacionalni uspjeh bolnice Sv. Katarina izvela liječnica iz OB Zabok


Lijepa vijest stiže nam o poznatoj liječnici OB Zaboka Ani Dimovoj, o čijim smo liječničkim uspjesima već pisali. Ovaj puta riječ je o njezinom velikom usjehom koji je ostvarila sa kolegama iz Specijalne bolnice Sv. Katarina

Prva uspješna primjena kombinacije kirurškog popravka i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama u liječenju rektovaginalne fistule uzrokovane Crohnovom bolešću

Liječnici i znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina (prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. Ana Dimova, doc. dr. sc. Ivana Erceg Ivkošićte dr. Petar Brlek) na konferenciji za novinare predstavili su rezultate liječenja rektovaginalne fistule (RVF) primjenom inovativnog terapijskog pristupa kombinacijom kirurškog popravka i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama.

Rezultate ovog liječenja tim Specijalne bolnice Sv. Katarina (prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. Ana Dimova koja je izvela zahvat, doc. dr. sc. Ivana Erceg Ivkošić, dr. StefanDimov, doc. prim. dr. sc. Tomislav Pavlović, dr. sc. Tomislav Bokun i dr. Petar Brlek) objavio je u znanstvenom časopisu Biomedicines(IF 4.7), a isti predstavljaju samo početak obećavajuće primjene mezenhimnih matičnih stanica za liječenje pacijenata s RVF i brojnim drugim oboljenjima.

Ovakav postupak nikada ranije u svijetu nije zabilježen, što znači da su liječnici i znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina prvi u svijetu postigli ovakav uspjeh.

Liječnici su prikazali slučaj pacijentice s fistulirajućim oblikom Crohnove bolesti koja je u 15 godina od postavljanja dijagnoze liječena konzervativnim pristupom. Rektovaginalna fistula (komplikacija Crohnove bolesti) bila je osnovna tegoba koja je kroz 8 godina mučila pacijenticu te urušila sve oblike kvalitete njenog života. Danas, godinu dana nakon zahvata, pacijentica je bez ikakvih simptoma i znakova rektovaginalne fistule. Do sada u svijetu nije zabilježena primjena Martiusovog režnja imikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama uliječenju rektovaginalne fistule, inače izazovne i često oslovljavane kao “nerješive” komplikacije Crohnove bolesti.

Osimčinjenice da je ova bolest nezahvalna za liječenje, ključno je bilo suočiti se s 3 izazova:najprije, privremeno se iz terapije morao isključiti “pametni lijek” kojeg je pacijentica uzimala, kako ne bi interferirao s učinkom matičnih stanica. Nadalje, režanj smo formirali u operacijskom polju malih dimenzija i bolešću teško promijenjenog tkiva te ono najteže, bili smo prvi u ovakvom pristupu, tako da smo postupnik stvarali sami, uzimajući u obzir sve poznato iz primjene matičnih stanica u drugim bolestima i stanjima. Operacija je učinjena prije točno godinu dana.

Liječnici su se osvrnuli i na liječenje Crohnove bolesti kao upalne bolesti probavnog sustava koja predstavlja velik teret oboljelima i cijelom zdravstvenom sustavu. S obzirom na to da je regulacija imunološkog odgovora jedan od prepoznatih koraka u nastanku Crohnove bolesti,primjena mezenhimnih matičnih stanica nameće se kao obećavajuća terapijska mogućnost budućnosti.

Rezultati tima Specijalne bolnice Sv. Katarina svjedoče uspješnu primjenu mezenhimnih matičnih stanica u liječenju ne samo RVF, već i brojnih drugih bolesti, uključujući uspješno liječenje osteoartritisa, sarkoidoze, alopecije i teških slučajeva COVID-19. Mezenhimne matične stanice pokazale su se kao snažan alat za poticanje regeneracije tkiva, smanjenje upale i modulaciju imunološkog odgovora. Liječnici su naglasili da mezenhimne matične stanice izazivaju snažan protuupalni učinak putem sekrecije protuupalnih citokina i kemokina, a osim toga, mezenhimne matične stanice imaju jak antimikrobni učinak posredstvom „prirodnog antibiotika“, molekule LL-37. Svi navedeni čimbenici doprinose uspješnom liječenju kompleksnih upalnih poremećaja poput rektovaginalne fistule te brojnih drugih bolesti.

Pacijentica, gđa Marijana Čulin izjavila je: „Nakon operacije s primjenom matičnih stanica,bila sam iznenađena koliko malo bolova sam imala, as obzirom na sve bolove i neugodnosti koje sam ranije prošla. Također, ranije sam bila obeshrabrena nakon višestrukih konzultacija s različitim specijalistima koji su mi kroz 8 godina govorili kako ću jednostavno „morati živjeti“ s ovom fistulom. Znala sam da je primjena matičnih stanica u začetku za ovakve bolestite da nije bilo jasno hoćemo li uspjeti, ali jako sam sretna da sam se nakon svega odlučila za ovaj zahvat. To je doslovce promijenilo moj život u cijelosti. Vraćena mi je kvaliteta života, kao i moje osobno dostojanstvo i samopouzdanje. Izniman je učinak ostvaren i za cijelu moju obitelj. Osjećam se kao nova žena! Veliko hvala cijelom medicinskom timu Specijalne bolnice Sv. Katarina, pogotovo dragoj dr. Dimovoj.“

„Vjerujem kako na svijetu ne postoji kirurg koji se voli susresti s komplikacijama Crohnove bolesti. Pogotovo jer je njen fistulirajući oblik zahtjevan za liječenje, uzrokuje frustracije svih involviranih liječnika i ponavljane potrebe za kirurških zahvatima uz iznimno loše šanse za cijeljenje. Priznajem, toga sam se i ja bojala kada je gđa Čulin prije 2 godine ušla u moju ambulantu u Sv. Katarini. No, prihvatila sam izazov, i iako joj nisam mogla reći kada ćemo i kako uspjeti, obećala sam joj jedno: da neću odustati.Odmah sam je upoznala s činjenicom da je primjena mezenhimnih matičnih stanica tek u začecima u abdominalnoj kirurgiji, objasnivši što je znanstvenoj zajednici poznato, a što se tek istražuje te da nam to ostajekao opcija ako ne uspijemo klasičnim pristupima. Kada smo konačno došli do te točke, željela sam primjeni mezenhimnihmatičnih stanica nadodati i primjenu Martiusovog režnja kako bismo zaista pružili optimalne šanse za konačan uspjeh. Danas,punih godinu dana od zahvata, kojem je prethodilo još toliko vremena učenja i promišljanja, imamo najveću nagradu: pacijenticu bez fistule obnovljene kvalitete života. Osjećali smo se dužni objaviti isto znanstvenoj zajednici, a nakon toga i široj javnosti. Zaključno, želim reći da većina razvijenih zemalja Zapada ne nudi niti približne uvjete za razvoj novih terapijskih metoda kakve je meni pružio prof.dr. sc. Primorac i Specijalna bolnica Sv. Katarina. Vjerujte mi, u pripremi ovog zahvata, kontaktirala sam s još uvijek malobrojnim ljudima diljem svijeta koji se okušavaju u sličnim primjenama i uvijek sam se vraćala „kući“ po odgovore. Nitko nije imao „know how“ kao naš prof. dr. sc. Primorac. S takvim vjetrom u leđa, bilo je nemjerljivo lakše odvažiti se na ovakav iskorak.“, istaknula je Ana Dimova, dr. med., specijalist opće kirurgije i subspecijalist digestivne/abdominalne kirurgije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook