Prethodni članak
Sljedeći članak

Raspela (ne)mogu graditi političke stranke

Tko može graditi raspela? Treba li to biti inicijativa župne zajednice, mještana, mjesnih odbora ili to može biti bilo č


Tko može graditi raspela? Treba li to biti inicijativa župne zajednice, mještana, mjesnih odbora ili to može biti bilo čija inicijativa, pa i političke stranke? ova pitanja nametnula su se u Oroslavju nakon što je na adresu Grada stigao dopis gradskoga HDZ-a u kojem se traži pomoć u gradnji raspela u naselju Andraševec.

U dopisu ističe se kako mještani žele podići raspelo u Andraševcu više godina te je već i nabavljen kip Isusa. Također navode kako na temelju idejnog rješenja Gradskog odbora HDZ-a arhitekt Darko Pavlina izrađuje idejni projekt i troškovnik. Od Grada hadezeovci traže pomoć u dobivanju potrebnih suglasnosti te pomoć u plaćanju troškova.

No, Gradsko poglavarstvo nije s previše odobravanja dočekalo inicijativu HDZ-a. Ističući kako jesu za gradnju raspela, ali napominju da to dosad nigdje nije bila, a smatraju da ni ne treba biti, inicijativa političke stranke. Raspela su se već po Oroslavju gradila, ali na inicijativu mještana te župne zajednice.

Politiku i vjeru nije dobro miješati. Takve inicijative trebaju ići preko mjesnog odbora i župnika. U Gornjem Oroslavju napravljeno je raspelo, no nije ga gradila politika ni Grad, nego mještani rekao je zamjenik gradonačelnika Mladen Hren.

Zamjenicu gradonačelnika Danicu Hursu čudi najava da bi križ trebao biti od inox-cijevi jer se svuda u Zagorju grade križevi od drveta. Također je istaknula kako ni na jednom križu ne piše tko ga je gradio, a ovdje bi to navodno trebalo pisati.

Ta je inicijativa vrijeđanje Mjesnog odbora, koji je legalno izabran na izborima, takva inicijativa treba krenuti od njih smatra Janko Knezić. Oroslavsko Poglavarstvo zaključilo je na kraju kako nema ništa protiv gradnje raspela u Andraševcu, ali uz poštovanje potrebnih procedura, uključujući i mjerodavnu gradsku komisiju, posebice jer bi se raspelo trebalo graditi na gradskom zemljištu.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook