Prethodni članak
Sljedeći članak

Psihologica Gordana Kamenečki u Humu na Sutli dala praktične savjete za prevenciju demencije

Nastavljaju se rujanske aktivnosti u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“


Još se jednim predavanjem i plesnom radionicom nastavljaju rujanske aktivnosti u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“. Predavanje pod nazivom „Demencija iz perspektive psihologa“ održala je klinička psihologica Gordana Kamenečki koja radi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice na odjelu kardiološke rehabilitacije. Kroz ovo nadasve korisno i vrlo bitno predavanje, psihologica je ukratko pojasnila pojam demencije, čime je ova bolest uzrokovana, na koje se vrste može podijeliti te koji su sve stadiji ove bolesti. S obzirom kako oboljeli od demencije imaju poteškoća s kratkotrajnom memorijom, gube osjećaj za prostornu i vremensku orijentaciju, teško pronalaze adekvatne riječi, teže usvajaju nove sadržaje te, u kasnijim stadijima bolesti, trebaju pomoć drugih osoba u obavljaju svakodnevnih aktivnosti (hranjenje, održavanje osobne higijene, odijevanje, obavljanje nužde i sl.), psihologica je kroz ovo predavanje veliku pažnju posvetila praktičnim savjetima te preporučljivim smjernicama prilikom pristupanja osobi oboljeloj od demencije. Sudionici su imali priliku sudjelovati u kratkom zajedničkom testu znanja kroz kojeg se utvrdilo znanje o bolesti demencije te uvriježenim mišljenjima koja dolaze uz nju. Istaknuvši kako postoji razlika između demencije te pseudodemencije, odnosno „lažne demencije“ te kako se kojoj bolesti pristupa, psihologica je predavanje privela kraju.

 

Nakon kratke okrijepe, ponovo je uslijedila plesna radionica s Lukom Halićem, profesionalnim plesačem i osnivačem plesne škole „Lujo“, u pratnji njegove plesne i životne partnerice Jelene, u sklopu koje sudionici imaju priliku naučiti jednostavnu, a veoma zabavnu, te starijim osobama prilagođenu, koreografiju praćenu zvukovima country glazbe. S obzirom kako je planirana još samo jedna plesna radionica, pozivaju se svi, neovisno o području gravitiranja i dobi, da sudjeluju u projektnim aktivnostima već idućeg utorka, 29. rujna.

 

Za polaznike predavanja i radionica s područja Huma na Sutli organiziran je besplatan prijevoz. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici „Prevencija i liječenje demencije“.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook