Prethodni članak
Sljedeći članak

Prošle godine iz službe udaljeno 125 policajaca

Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga u Ravnateljstvu policije odgovara dr. Sakomanu


fotografija je ilustracija

Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga u Ravnateljstvu policije, u Dnevniku N1 komentirao je izjave dr. Slavka Sakomana na N1 televiziji rekavši da s nekim stvarima ne treba izlaziti u javnost.

Na pitanje što se događa u policiji nakon istupa poznatog psihijatra, Dražen Rastović je rekao: “Policija provodi izvide temeljem ovih saznanja. Izvidi su tajni i o rezultatima ćemo obavijestiti nadležno državno odvjetništvo i potom medije.”

Ističe da neće biti teško utvrditi o kome se radi: “Profesor Sakoman je dobro upoznat s metodologijom policije. Policija s njim surađuje dugi niz godina i kad pričamo o taktici i postupanju, neke stvari, da bismo ih taktički mogli izvesti, ne trebaju izaći u javnost, nego treba prijaviti mjerodavnim institucijama koje su onda po zakonu dužne utvrditi sve činjenice.”

Komentirajući eventualnu bojazan da policija ne bi odradila svoj posao ako se radi o članu obitelji visokog dužnosnika, Rastović je rekao:

“To je nemoguće jer policija postupa po svim dojavama, a pogotovo po dojavama vezanim uz policijske službenike. Za 2022. oformljeno je preko 1.700 predmeta, provedeno je preko 560 postupaka, kažnjeno je 440 službenika, a od toga ih je 125 udaljeno iz službe. Provedena su 83 kriminalistička istraživanja nad policijskim službenicima zbog sumnje u kazneno djelo. Ne znam koja državna institucija ima toliki broj aktivnosti u čišćenju svojih redova.”

Također, napomenuo je da su informacije dr. Sakomana iz druge ruke.

Govoreći o postupcima vezanim uz drogu prošle godine u policiji, rekao je: “Bio je slučaj u Karlovcu, provedeno je testiranje više kolega vezano za alkohol i droge, jedan kolega je bio pozitivan na kokain i udaljen je iz službe. Bilo je više slučajeva prošle godine.”

Desetak tisuća zapljena godišnje

Policija svakodnevno provodi aktivnosti vezane uz drogu. “Godišnje prijavimo od 900 do 1.300 osoba vezano uz teška kaznena djela kriminalitet droga. Pojedinačnih zapljena imamo oko desetak tisuća svake godine”, rekao je Rastović i dodao:

“Što se tiče insinuacije za PUZ, mogu nabrojati niz kriminalističkih istraživanja provedenih na području Zagreba i okolice. Kod šest osoba smo pronašli oko 99 kg kokaina. Prošle godine u okolici Zagreba razbijena je grupa od devet osoba koje su uspostavili najveći laboratorij u povijesti Hrvatske gdje smo zaplijenili 14 tona kemikalija za proizvodnju kemijskih droga. U Zagrebu su dvije osobe imale 100 kg različitih vrsta droga u stanu…”

Dodaje kako aktivnosti hrvatske policije “nisu dozvolile kao u nekim susjednim državama da rezultat sukoba dva klana bude 50 mrtvih ili da se ljudi ubijaju i melju u mašinama za mljevenje mesa”.

“U Hrvatskoj je stanje reda i mira i sigurnosti na zadovoljavajućoj razini. Normalno da imamo zabrinjavajuće trendove, ali to je dio globalnog moovinga – nesmiljena medijska kampanja koja govori da je drogiranje prihvatljiv stil života. Iz velike potražnje ide velika ponuda”, rekao je.

Govoreći o ulasku Hrvatske u Schengen u kontekstu krijumčarenja droge preko granice, rekao je da se na ovim prostorima proizvodi uglavnom samo marihuana dok se ostale droge uvoze – kokain najviše iz Južne Amerike, a heroin iz Iraka i Afganistana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook