Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorena logopedska čekaonica: 'Na logopeda djeca čekaju i do godinu i pol, što je neprihvatljivo'


Izuzetno pohvalan projekt, koji će omogućiti djeci uslugu logopeda dok čekaju na tretman u zdravstvenim ustanovama, počeo je s radom u Dječjem vrtiću Bubamara u Donjoj Stubici.

Projekt kojega je u donjostubičkom vrtiću osmislio projekti tim logopedica i studentica logopedije pod mentorstvom vrtiće logopedinje Marije Brezak predstavljen je jučer.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije, preko projekta koji se otvara svake godine, a na koji je moguće prijaviti neki društveno korisni projekt koji rješava konkretne probleme u zajednici. – Zbog dugih lista čekanja na logopedsku terapiju, osmislile smo projekt u koji se mogu uključiti sva djeca koja imaju jezične, artikulacijsko fonološke ili komunikacijske teškoće ili im je pak potrebno poticanje u predvještinama čitanja i pisanja ili predmatematičkim vještinama – pojasnila je voditeljica projekta logopedinja Lucija Mlakar.

Istaknula je kako je sudjelovanje za sve besplatno te je moguće uključiti se već danas, preko e maila [email protected] ili putem društvenih mreža i web stranice. – U sustavu smo stvorili četiri razreda prema teškoćama, u koja će djeca biti uključena shodno dijagnostici koju prvo trebaju proći. Nadam se da ćemo tako pomoći roditeljima da pravodobno reagiraju, jer su rana intervencija i djelovanje ključni za oblikovanje daljnjeg djetetovog napretka i razvoja – zaključila je Mlakar, uz koju su u projektnom timu i Andrea Šantek, Lucija Seljan, Lucija Škalički, Maja Reljić, Roberta Šrajbek, Sandra Sinković te logopedinja DV Bubamara Marija Brezak. Za realizaciju projekta dobiveno je 7.583 eura, kojim je opremljen logopedski kabinet, obzirom da će svi logopedi svoje usluge pružati kao volonteri. Odrađene su radionice za roditelje, a u planu je i još devet edukacija za zainteresirane logopede koji bi željeli sudjelovati u projektu, osim sadašnjih 20 koliko ih je već u sustavu.

Veliku podršku projektu dao je i Grad Donja Stubica. – Izuzetno smo ponosni na ovaj projekt i naš vrtić, kojem posao nije samo čuvanje djece nego i odgajanje, a ovaj projekt je jedan nadstandard koji vrtić pruža  i preko kojeg će velik broj djece dobiti pažnju za sve ono što nisu mogli kroz sustav dobiti – rekao je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

Projekt je pohvalila i zamjenica župana Jasna Petek. – Logopedska čekaonica ne može zamijeniti struku i stručni rad, ali može sigurno olakšati ono čekanje do pregleda i tretmana, stoga je ovo krasan projekt na korist djeci u Krapinsko – zagorskoj županiji, a pretpostavljam i šire – rekla je Petek. Dodala je kako je unatrag deset godina proširena logopedska mreža u našoj županiji, no to još uvijek nije dovoljno obzirom da broj djece s glasovnim i jezičnim poteškoćama.

Logopedske usluge provode se u OB Zabok i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, gdje je zajedno prijavljeno 170 pacijenata, a tu su i privatni kabineti. – Na prvi pregled čeka se mjesec – dva, međutim na tretman se čeka i do godinu, godinu i pol, što je neprihvatljivo – rekla je Petek.

Kako bi se pokušale smanjiti liste čekanja, brojne općine i gradovi kroz djelatnost udruga financiraju logopede i logopedske kabinete, a Krapinsko – zagorska županija im pomaže u opremanju kabineta. – Logopedska usluga u ranoj intervenciji izuzetno je važna za djecu, pogotovo u dobi kada ju trebaju dobiti, da bi kasnije prevenirali poteškoće koje mogu iz toga nastati, a jedan ovakav projekt, kao što je logopedska čekaonica, sigurno će u tome doprinijeti – zaključila je Petek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook