Prethodni članak
Sljedeći članak

''Proračun je ujedno socijalan i razvojni, ali prije svega realan i ostvariv''

Krajem prošle godine Općinsko vijeće Općine Tuhelj usvojilo je proračun za 2023. godinu u iznosu od 2.319.669 eura. Razgovarali smo s načelnikom Mladenom Hercigonjom koji nas je upoznao s proračunom i time što mještani mogu očekivati u Novoj godini:


Ovogodišnji je proračun Općina Tuhelj, sukladno Zakonu o uvođenju eura donijela u eurima, a on iznosi 2.319.669 eura, odnosno oko 17,5 milijuna kuna.

– Vodili smo računa o tome da taj proračun bude ujedno i socijalan i razvojni, ali prije svega realan i ostvariv. Posebno bih želio istaknuti da je to konsolidirani proračun. Od tog iznosa na financiranje našeg proračunskog korisnika, a to je naš Dječji vrtić Potočić Tuheljski, otpada 280.000 eura za djelatnost ove naše ustanove. Od ostalih stavki značajnih za istaknuti je to, da ćemo svakako nastaviti s izgradnjom i uređenjem naše komunalne infrastrukture, posebnu ćemo brigu voditi i o socijalnim kategorijama i nastaviti s našim programima vezanim uz poticanje gospodarstva – ukratko je predstavio proračun Hercigonja.

„Krećemo s izgradnjom nogostupa uz županijsku cestu koja spaja Tuhelj i Tuheljske Toplice“

Proračun karakterizira značajno ulaganje u komunalnu infrastrukturu na koju otpada oko 980.000 eura:

– I u 2023. godini nastavit ćemo ulagati u našu komunalnu infrastrukturu, asfaltiranje cesta i proširenje javne rasvjete. U tijeku je sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti u Svetom Križu. Vrijednost radova kreće se oko 200 tisuća eura. Ugovori su potpisani, radovi su u tijeku, ostvarili smo 100% financiranje iz Fonda solidarnosti. Očekujemo lijepo vrijeme da bi radovi mogli biti završeni. Nastavit ćemo s uređenjem i asfaltiranjem naših nerazvrstanih cesta. Za tu namjenu smo predvidjeli negdje oko 280.000 eura. Asfaltirat će se nerazvrstane ceste u Pristavi, Tuhlju i Svetom Križu, Glogovcu Zagorskom i u Banskoj Gorici. Ići ćemo u rekonstrukciju nerazvrstanih cesta u Svetom Križu, spojna cesta Monako-D-205 i u Banskoj Gorici, odvojak Haramina. Ukupna vrijednost sanacije tih dviju cesta je oko 180.000 eura, a izvor financiranja je Fond solidarnosti za štete izazvane potresom. Ostale ceste ćemo financirati iz vlastitih izvora. Proširit ćemo i javnu rasvjetu u naseljima Trsteno, Glogovec Zagorski, Črešnjevec, Tuheljske Toplice i Sveti Križ. Za tu namjenu u proračunu smo planirali sredstva u iznosu od 47.000 eura. Ove godine smo napokon krenuli i s realizacijom projekta izgradnje nogostupa uz županijsku cestu koja spaja Tuhelj i Tuheljske Toplice. U 2023. godini namjeravamo napraviti jednu fazu, počevši od završetka Tuhlja na početku Svetog Križa pa u duljini od 600 metara – najavio je tuheljski načelnik.

„Izgradnjom parkirališta krećemo s uređenjem centra Tuhlja“

Ove će se godine započeti i s uređenjem centra Tuhlja:

– Kao jedan od najznačajnijih projekata za 2023. godinu predvidjeli smo izgradnju parkirališta u centru Tuhlja vrijednosti oko 152.000 eura i planiramo da bi ono bilo gotovo do Velike Gospe, odnosno Dana Općine Tuhelj. To je značajan infrastrukturni projekt za centar Tuhlja, jer ćemo time uvelike olakšati parkiranje i povećati sigurnost pješaka u Tuhlju. Mi već duže vremena imamo gotov projekt i građevinsku dozvolu za uređenje trga u centru Tuhlja i to je predviđeno u proračunu za 2023. godinu. Vrijednost projekta kreće se između 200 i 230 tisuća eura. Čekamo odgovarajući natječaj da to možemo prijaviti i ostvariti sufinanciranje. Također, ovdje u centru Tuhlja planiramo asfaltirati prostor oko općinske zgrade, vrijednost tih radova planirana je u visini od 13.500 eura. Predvidjeli smo i asfaltiranje prostora kod Vatrogasnog doma i izgradnju podzemne električne instalacije. Želimo taj prostor urediti da sve bude uređeno za potrebe održavanja raznih manifestacija. Za tu namjenu planirali smo sredstva u visini od 22.000 eura – izvijestio nas je Hercigonja.

„Krenuli smo s projektom izgradnje i opremanja parka s fontanom u Tuheljskim Toplicama“

U Tuheljskim Toplicama u planu je izgradnja parka s fontanom te dovršetak izgradnje vodovodne mreže:

– Već smo krenuli s projektom izgradnje i opremanja parka s fontanom u Tuheljskim Toplicama smješten na ulazu u kompleks bazena. Pri kraju nam je natječaj za odabir izvođača radova. Bio bi već i završen, ali zbog tehničkih problema na koje mi nismo mogli utjecati, morali smo ga ponoviti. U 2023. godini u planu je i proširenje vodovodne mreže u Tuheljskim Toplicama u Bolničkoj ulici. Naša je općina 99% pokrivena vodovodnom mrežom s mogućnošću priključka. Realizacija tog projekta predviđena je u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Zagorskim vodovodom na način da sva tri dionika, Općina Tuhelj, Krapinsko-zagorska županija i Zagorski vodovod podijelimo troškove, svaki po jednu trećinu. Tu su predviđeni troškovi od 10.000 eura za izgradnju glavne vodovodne mreže u dužini od 400 metara, kako bi se i onim ljudima koji još nemaju tu mogućnost omogućio priključak na vodovodnu mrežu – rekao je načelnik Hercigonja.

„Ulaganjem u naše najmlađe investiramo u našu budućnost“

Općina Tuhelj također je u proračunu osigurala sredstva usmjerena na djecu i mlade:

– Dodijelili smo 34 pomoći pri školovanju i studiranju, 19 pomoći srednjoškolcima koji pohađaju deficiratna zanimanja i 15 pomoći studentima. Tu smo povećali sredstva u odnosu na prethodne godine, pa smo tako učeničke pomoći podigli s 53 na 67 eura, a studentske se kreću u rasponu od 59 – 79 eura. U odnosu na prošlu godinu porasle su za oko 13 eura, jednako kao i učeničke. Značajnije smo podigli i iznose pomoći za novorođenu djecu, tako da smo za prvo novorođeno dijete povećali pomoć sa 132 na 398 eura, za drugo dijete sa 265 na 530 eura, a za treće i svako sljedeće dijete sa 663 na 796 eura. U svrhu sufinanciranja boravka djece u dječjem vrtiću mi izdvajamo 62,5 % ekonomske cijene vrtića, koja iznosi 2.400 kuna, dakle 1.500 kuna sufinancira općina, a 900 kuna financiraju roditelji. Na godišnjoj razini u 2023. za tu smo mjeru predvidjeli oko 190.000 eura. Iz proračuna ćemo i dalje sufinancirati prijevoz učenicima srednjih škola, radne bilježnice i radne materijale za učenike osnovnih škola i udžbenike za učenike srednjih škola. U sklopu mjera vezanih uz naš socijalni program to je ulaganje u naše najmlađe i mislimo da je to stvarno vrijedno i dobro investirano, da je to investicija u našu budućnost – kaže načelnik.

Subvencije za poljoprivrednike i mjera subvencioniranja pomoći pri otvaranju novih obrta

Općina Tuhelj i dalje će subvencionirati poljoprivrednike i nastaviti s mjerom subvencioniranja pomoći pri otvaranju novih obrta:

– Drago nam je da se godišnje otvara 4-5 obrta na području naše općine, što znači da si naši mladi ljudi na taj način ostvaruju svoju egzistenciju, a mi im u tom početku nastojimo pomoći s 1.000 eura bespovratnih sredstava. Natječajna procedura nije komplicirana, nastojali smo to što je više moguće pojednostaviti da mladim ljudima koji na ovaj način kreću u svijet rada u tome pomažemo. Ovom mjerom ne podupiremo otvaranje trgovinskih i ugostiteljskih obrta, već proizvodna i obrtnička uslužna zanimanja. Eto, toliko ukratko o proračunu i planovima za 2023. za koju mislim da su realni i ostvarivi planovi. Postavljeni su ambiciozno, ali bez ambicioznih planova nema ni rezultata – zadovoljan je proračunom za godinu koja je pred nama Hercigonja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook