Prethodni članak
Sljedeći članak

Pripreme za veliku 500. obljetnicu Kostelske uskrsne pistole

Održana godišnja izvještajna skupština Kostelske pištole-Keglevićeve straže


U vatrogasnom domu u Pregradi održana je godišnja izvještajna skupština Povijesne postrojbe Kostelske pištole - Keglevićeve Straže Kostel.

Na sjednici skupštine podnesen je izvještaj o radu udruge za 2021. godinu, kao i financijski izvještaj. U izvješću zapovjednika Danijela Drenškog, Keglevićeva straža Kostel, koja je ujedno i povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije, u prošloj se godini odazvala svim značajnijim protokolarnim i povijesnim aktivnostima, kao što je polaganje vijenaca i nastupi za Krapinsko-zagorsku županiju te zabilježila ukupno 60-ak nastupa. Također, članovi su redovito organizirali čišćenje Kostelgrada i prostora oko crkve sv. Mirka.

Skupštini je nazočio gradonačelnik Marko Vešligaj koji je čestitao udruzi na aktivnom radu u prošloj godini te se osvrnuo na pripreme za veliku 500. obljetnicu Kostelske uskrsne pištole koja slijedi sljedeće godine.
„Radi se o jubileju od povijesnog značaja ne samo za Pregradu i Krapinsko-zagorsku županiju, nego, usudio bih se reći i za cijelu Hrvatsku. Nadamo se i potpori Ministarstva kulture i medija, već smo ostvarili dobru suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom te vjerujemo da će obljetnica biti na visokom nivou. Grad Pregrada i Krapinsko-zagorska županija također će dati podršku u organizaciji ovog važnog događanja, no velike stvari možemo postići samo ako zajedno radimo“, istaknuo je gradonačelnik.

Predsjednik udruge Milan Flegar zahvalio je svim aktivnim članovima koji se redovito uključuju u aktivnosti te je pozvao i sve druge članove na aktivnije sudjelovanje u pripremi obilježavanja 500. obljetnice, koja iziskuje mnogo rada i truda. Podršku skupštini dala su i druga kuburaška društva s područja Pregrade, ali i šire, koja su bila prisutna skupštini te Udruga kostelskih žena.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook