Prethodni članak
Sljedeći članak

PREPORUKA: 'Cjepivo prilagođeno omikronu prvo za visokorizične osobe i zdravstvene djelatnike'


Dužnosnici EU danas su preporučili da se dva cjepiva prilagođena podvarijanti omikron, koja je nedavno odobrila Europska agencija za lijekove (EMA), primijene kod visokorizičnih osoba, prenosi Index.

Cjepiva su razvile tvrtke Moderna i tim znanstvenika iz Pfizera i BioNTecha, a riječ je o takozvanom bivalentnom cjepivu protiv BA.1 varijante omikrona i protiv izvornog koronavirusa, prvi put otkrivenog u Kini.
EMA-inim odobrenjem dopušta se upotreba ovih prilagođenih cjepiva za osobe u dobi od 12 i više godina, a u sklopu cijepljenja tijekom jeseni i zime prioritet bi trebale imati osobe s najvećim rizikom od razvoja teških oblika bolesti.
U te skupine spadaju stariji od 60 godina, osobe oslabljenog imuniteta, one s postojećim zdravstvenim problemima, štićenici i osoblje ustanova za dugotrajnu njegu, kao i trudnice, izvijestili su EMA i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u zajedničkom priopćenju.

Kandidati za docjepljivanje novim prilagođenim cjepivom su i zdravstveni radnici s obzirom na to da je kod većine prošlo prilično vremena otkad su primili zadnju dozu. Premda izvorna cjepiva protiv koronavirusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrtnog ishoda, njihova je učinkovitost postupno opadala s razvojem virusa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook