Prethodni članak
Sljedeći članak

Tradicionalni pohod „Putevima dedeka Kajbumščaka“ i svečana završnica Male planinarske škole u organizaciji PD Strahinjčica Krapina


Prve nedjelje u rujnu već tradicionalno se održava pohod „Putevima dedeka Kajbumščaka“ kao uvod u nadolazeći krapinski festival. Okupilo se preko stotinjak zaljubljenika u prirodu i planinarenje. Uz obilje dobre volje (ali i hrane, glazbe… ) planinarilo se iz centra Krapine do Planinarskog doma na Strahinjčici i na vrh Strahinjčice Sušec (846 m).
Ujedno je svečanom dodjelom diploma Hrvatskoga planinarskog saveza obilježen i završetak prve Male planinarske škole.

Škola je organizirana po programu Hrvatskog planinarskog saveza za male planinarske škole, odvijala se od travnja ove godine i obuhvaćala je 30 tak djece dobne skupine od 8 do 13 godina. Školu je uspješno završilo 25 djece, a polaznici su mogli steći osnovna znanja o planinarstvu, planinarskoj opremi, orijentaciji, kretanju i boravku u planini, planinarskoj etici i ponašanju, zaštiti prirode i opasnostima u planini te se upoznati s osnovama penjanja. Glavni je cilj bio upoznati djecu na sustavan i njima primjeren način s osnovama planinarstva te ih podučiti kako se sigurno kretati i boraviti u prirodi i odnosu prema prirodi. Na taj način djeca se od malih nogu naviknu na kretanje i boravak u planinama i u prirodi, nauče osnovne vještine snalaženja u prirodi kroz atraktivne izlete i zanimljiva predavanja i vježbe, prožete igrom i zabavom.


Škola se provodila u suradnji s partnerima - Stanicom planinarskih vodiča Zagorje, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ Zagorje Zeleno, te suradnicima Hrvatskom gorskom službom spašavanja i drugima. Financirana je sredstvima Krapinsko-zagorske županije, a za sudionike je bila besplatna.
Glavni dio aktivnosti održavao se na otvorenom na području Strahinjčice, a u sklopu škole polaznici su prespavali u planinarskom domu, družili se uz logorsku vatru, posjetili Klek te se okušali u penjanju u dvorani.
Svečanom uručenju diploma prisustvovao je i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar, hrvatski planinarski publicist, urednik, vodič i instruktor, istaknuvši tom prigodom kako Savez posebno podupire organizirani planinarski rad s djecom i mladima u planinarskim udrugama te je iskoristio priliku da izrazi zahvalnost svima koji vođenjem djece i mladih u planine razvijaju planinarstvo u svojim sredinama, naglasivši kako nema ljepšeg, ali i odgovornijeg posla.


Voditeljice male planinarske škole Miljenka Mužar i Marija Strmečki čestitale su polaznicima na uspješnom svladavanju svih zadataka, kolegijalnosti, upornosti i volji te zahvalile roditeljima na povjerenju, a svim suradnicima i predavačima na njihovu predanom angažmanu i doprinosu. Škola je od svih sudionika ocijenjena vrlo uspješnom, a osim planinarskih znanja i vještina, svi polaznici, predavači i suradnici dobili su vrijedne uspomene i prijateljstva koja će se produbljivati i širiti i dalje na planinarskim putevima. Takav sustavan rad s djecom i mladima pokazao se kao najbolje ulaganje u budućnost ne samo krapinskog planinarskog društva već i planinarstva općenito.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook