Prethodni članak
Sljedeći članak

[POSLUHNULI SMO 21 POPEVKU] Evo kakve su skladbe koje će se izvesti na krapinskom Festivalu

Bit će zanimljivo osluhnuti bilo festivalske publike


Preslušali smo 21 popevku, odabranu za izvođenje na subotnjem 54. Festivalu kajkavskih popevki u Krapini. Bit će zanimljivo osluhnuti bilo festivalske publike. Ako je nekad bila navikla na vesele kajkavske stihove koje su pratile i odgovarajuće note, na ovogodišnjem festivalu morat će uživati u nešto sporijim ritmovima. U njima prednjači krapinska pjevačica Gordana Ivanjek čiji je suprug, Žarko Tušek, uglazbio stihove Milivoja Pašičeka. Balada „Još me senja zbudi zrana“ jamačno će se svidjeti publici, kao i možda najljepša festivalska interpretacija međimurskoga pjevača Mirka Švende Žige.

Predsjednik Gradskog vijeća Vrbovca, Hrvoje Herček, skladao mu je popevku po mjeri. Publika će vjerojatno slijediti pjevački poziv etno dua, Željka Grahovca i Gordane Lach, „zapopevaj z nami skupa, do morja nek kaj zvoni“. Gde mi je dragi, nek mi se javi ,u svojem pjevačkom stilu zaziva estradna doajenka Zdenka Kovačićek u kajkavskome ruhu. Zna Marko Tomasović kako skladati za Zdenkin specifičan vokal , koja će izvesti „Popevku o srčeku kaj čkomi“, uz potporu Greenhouse blues banda.

Uhu je ugodna popevka festivalskog skladateljskog doajena , Varaždinca Zvonka Presečkog. „ Zatancaj još jemput „ u starozagrebačkom glazbenom ruhu i u Krapini uvijek rado viđena Marija Borić. Slike stare zmisli se Hrvoje Hegedušić (83), koji skladateljski ne može obmanuti. Daj još jemput zapopevaj, poziva najstariji festivalski pjevač. Najveseliju popevku, iz skladateljskoga pera Siniše Doronjge ,pjeva Tomislav Brajša, s porukom „ živi život kak se šika i s pajdašima sreču deli“. Tenor Mate Grgat, iz Dalmatinske zagore, izmamit će aplauz publike svojim raskošnim vokalom i popevkom Dražena Žanka, jer „ najlepše je doma tu“. Ivica Pepelko neće izaći pred pjevački mikrofon, već vokalno dojmljiva Gabriela Hrženjak s njegovom emotivnom popevkom „Tatek moj“, možda ove godine najtužnijom na krapinskoj pozornici. Kaj ti je čovek, kaj je živlenje…popeva ljubljanska studentica solo pjevanja. Ne bi bilo iznenađujuće da u nekih kane i suza!

Festivalski jubilej Miroslava Živkovića

Ak sem pijan, nis bedak, uvjerava Marko Jašek, uz pjevačku potporu Verice Putak. Daj me kušni, dok mi jape doma ni, zove Jelena Balent. Na popisu interpretatora su i Roko Vušković, Quintete, Medea Market Sindik, vokalna skupina Little Black Dress iz Bedekovčine, pjevački obećavajuća Dina Leško, i Srećko Blažičko u društvu s „Ilircima“. Dakako, i Kvartet „Gubec“ kojega publika voli slušati, a njoj po mjeri je i popevka Rajka Suhodolčana na stihove Snježane Flegar „Ni Zagorje malo“. Gda prejdeš z popevkom, s prepoznatljivim međimurskim naglaskom, popeva Bojan Jambrošić. Zanimljivo, na ovogodišnjem festivalu bit će šest skladateljskih debitanata, među kojima i neki koji su u šestom ili sedmom životnom desetljeću otkrili ljubav prema kajkavskoj popevki!? Zagorje, moje Zagorje, nitko ne zna da bez tebe nemrem ja, pjeva Mirko Švenda.

Večeri novih kajkavskih popevki prethodi koncert „Popevke za navek“, u petak, u kojemu će sudjelovati i bariton Miroslav Živković koji je 40 godina vjeran krapinskom festivalu. Prvi put je nastupio 1979. godine, popevkom „Zazvonil je veliki zvon“. Hrvatska televizija izravno će prenositi oba koncerta, u petak na drugom, a subotu prvom programu, Hrvatski radio izravno na drugom programu, a u izravni prijenos obje festivalske večeri uključen je i Radio Sljeme.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook