Prethodni članak
Sljedeći članak

[POLICIJSKA STATISTIKA U KZŽ] Crni kolovoz

Tijekom mjeseca kolovoza ove godine evidentiran je porast broja prometnih nesreća za 15,1 posto u odnosu na mjesec kolovoz 2021. godine – dvije su osobe smrtno stradale


Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u kolovozu obavili očevid kod 61 prometne nesreće što je za 15,1 posto više nego u mjesecu kolovozu prošle godine. Evidentirane su dvije prometne nesreće s poginulim osobama, u 17 nesreća s ozlijeđenim osobama pet osoba je zadobilo teške, a 18 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozlijede, dok je u 42 prometne nesreće nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za 100,0 posto, broj nesreća s ozlijeđenim osobama u porastu je za 21,4 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu je za 10,5 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba veći je za 100,0 posto, teže ozlijeđenih osoba manje je za 28,6 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba više za 38,5 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 25 osoba što je za 19,0 posto više nego u mjesecu kolovozu 2021. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je deset sudionika od kojih je jedna osoba zadobila teške, a devet osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (55 sudionika) ili 39,6 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Nepropisno kretanje vozila po kolniku je najčešći uzrok prometnih nesreća. 17 nesreća ili 27,9 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku. Zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku smrtno je stradala jedna osoba, a ozlijeđeno je deset osoba od kojih su dvije osobe zadobile teške, a osam osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 14 nesreća. Prilikom slijetanja vozila ozlijeđeno je devet osoba od kojih su tri osobe zadobile teške, a šest osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Kritični dani prema broju obavljenih očevida bio je petak s 14 obavljenih očevida, te ponedjeljak i subota po 12 obavljenih očevida, a najsigurnija bila je nedjelja sa četiri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 15 do 16 sati, između 16 do 17 sati i između 21 do 22 sata po šest obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje između 02 do 04 sata i između 05 do 07 sati kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovao je 139 sudionika od čega je bio 91 vozač i 48 putnika, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 12 vozača i jedan putnik u vozilu. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 13,2 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani su u 53 prometne nesreće sudjelovala 123 sudionika od čega je bilo 82 vozača, 40 putnika i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 10 ili 12,2 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. U mjesecu kolovozu ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za devet vozača ili 11,0 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 1,0 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u mjesecu kolovozu evidentirali 1268 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 643 prekršaja što iznosi 50,7 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (98) prekršaja i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (68) prekršaja. Utvrđeno je i 40 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 21 prekršaj korištenja mobitela u vožnji, devet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, četiri prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, po tri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, odbijanja alkotestiranja i upravljanja vozilom pod utjecajem droga, te jedan prekršaj upravljanja tehnički neispravnim vozilom itd.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook