Prethodni članak
Sljedeći članak

[PILOT PROJEKT] U Mariji Bistrici gradit će se osnovna škola po modelu javno privatnog partnerstva

Škola će se graditi u sklopu projekta eCentral, koji koordinira REGEA


U Energetskom centru Bračak održana je konferencija za medije na temu projekta Ecentral, u sklopu kojeg se osiguravaju troškovi pripreme pilot projekata izgradnje osnovnih škola po modelu javno - privatnog partnerstva na području Krapinsko - zagorske i Zagrebačke županije. U sklopu europskog projekta eCentral, a koji REGEA kao koordinator provodi od 2017. godine, podupire se izgradnja i energetska obnova zgrada javne namjene po standardu zgrada gotovo nulte energije (nZEB) pružanjem kontinuirane stručne potpore predstavnicima javnog sektora tijekom planiranja i strukturiranja nZEB projekata korištenjem alternativnih modela nabave.

Kako je istaknuo ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac, riječ je o značajnom projektu, koji je financiran iz INTERREG programa u kojem sudjeluje ukupno 5 zemalja i 8 partnera, a REGEA kooridnira timom zemalja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Italije. – Neposredni povod za tiskovnu konferenciju je činjenica da smo mi zadnjeg radnog dana prije praznika potpisali ugovor za izradu projektne dokumentacije za pripremu izgradnje škola u Mariji Bistrici u Krapinsko – zagorskoj županiji i u općini Stupnik u Zagrebačkoj županiji u ukupnoj vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. Za izgradnju dviju škola pripremit će se projektna dokumentacija po modelu javno – privatnog partnerstva. Škole će biti projektirane kao zgrade nulte potrošnje energije, a ukupna vrijednost projekta eCentral koji REGEA kooridnira je 2,6 milijuna eura. Iz projekta se u ovih 5 zemalja moraju desiti investicije ukupne vrijednosti 8 milijuna eura. Riječ je o značajnim investicijama, ali više me veseli da smo u poziciji da mi iz Krapinsko – zagorske županije, iz REGEA –e šaljemo na neki način znanje u ovih 5 zemalja odnosno da se dobre stvari šire iz ovog našeg doma na Bračku – rekao je Julije Domac. - Ravnatelj koji će doći u takvu školu, izgrađenu po modelu javno – privatnog partnerstva, gdje privatni naručitelj brine za kvalitetu gradnje, ali je i u obvezi održavati objekt je iznimno sretan ravnatelj, koji će se fokusirati na kurikulume, rad s djecom, nastavnicima, na sve za što se školovao, a neće brinuti za popravak crijepa, kvarove u školi i sanacije – dodao je Domac.

Da suradnja između Općine Marija Bistrica i REGEA – e postoji već niz godina i da Općina koristi sve pogodnosti koje agencija pruža, istaknuo je načelnik Josip Milički. - Biti među dvije općine u tri županije uistinu je ponos i drago mi je što smo uspjeli zadovoljiti sve reference da uđemo u projekt. Veselim se projektu, sve je to vezano uz našu strategiju i viziju razvoja Općine. Općina je osigurala prostor, zemljište, uredili smo prostorne planove i komunalnu infrastrukturu, a drugi dio odrađuje REGEA.. Ovdje nije samo u pitanju izmještanje i izgradnja nove škole nego imamo i viziju što napraviti s prostorima stare škole koju ćemo zajedno sa Županijom staviti u novu funkciju – rekao je načelnik Milički.

Župan Željko Kolar napomenuo je da je REGEA bez konkurencije najbolja agencija u Hrvatskoj i šire. - Ekipa je pokazala Hrvatskoj da možemo izvoziti znanje i imamo kvalitetne akademski obrazovane ljude koji mogu odgovoriti današnjem trenutku i biti predvodnici u pojedinim sektorima, a to nam se događa ovdje na Bračku. Mi kao pametni poslodavac trebamo pratiti njihove inovativne projekte, a ovo je jedan od njih. Republika Hrvatska nije u prvoj financijskoj omotnici uspjela ispregovarati da se izgradnja škola i sportskih dvorana financira iz EU projekata, pitanje je da li će to uspjeti za novu financijsku omotnicu. Pojedine škole su građene prije 100 godina, trebamo stvarati što bolje uvjete učenicima, nastavnicima i biti energetski učinkoviti. Projekt javno privatnog partnerstva je izuzetno bitan, to je budućnost investicija. Mi kao investitor ćemo se riješiti velikog problema, to je projektiranje. Dogovaramo 'ključ u ruke' za cijenu dobivenu na javnom natječaju, bez problema sa samim gradilištem i to je ono što zapravo mi očekujemo da bude budćnost poslovanja u RH. Drago nam je da je REGEA ponovno prva u Hrvatskoj uspjela povući sredstva iz eCentrala, to su primjeri koje bi trebali slijediti svi u Hrvatskoj – napomenuo je župan Kolar.

Projektna dokumentacija za škole trebala bi biti izrađena do ljeta, a potom slijedi natječaj i ugovaranje s privatnim partnerom, pa bi 2021. mogla biti godina kada će se otvoriti i gradilište, napomenuo je Julije Domac.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook