Prethodni članak
Sljedeći članak

Otkriveno još između 50 i 100 metara novih kanala špilje Sutinščica

Što znači da bi špilja Sutinščica mogla imati ukupnu duljinu između 150 i 200 m, dok će se točne dimenzije znati nakon detaljnog topografskog snimanja

  • foto Vanja Loncar

    foto Vanja Loncar


U odnosu na prošlo istraživanje prošlu nedjelju 14.02, nakon dužeg sušeg razdoblja, u špilji Sutinščici se uspjelo proći dalje! Podzemne vode su se spustile kako nije bilo padalina te se uspjelo proći još između 50 i 100 metara novih kanala!

Što znači da bi špilja Sutinščica mogla imati ukupnu duljinu između 150 i 200 m, dok će se točne dimenzije znati nakon detaljnog topografskog snimanja.

 

Najveće iznenađenje koje je pružila špilja je da se nakon oko 120 m kanala otvaraju dvije veće dvorane, jedna dimenzija 10 x 10 x 6 m, dok je druga dimenzija 13 x 9 x 4 m (dužina x širina x visina). Do tih dvorana je otežano doći zbog koprcanja u blatu i suženjima.

Špiljski kanali su završili s jednim manjim jezerom dimenzija oko 2 x 2 m te se ne može procijeniti trenutačno koliko špilja ima još perspektive.

Započelo se s topografskim snimanjem (izrada speleološkog nacrta, crtanje) te je zasad nacrtano 45 m kanala. Crtanje je dosta otežano zbog velike količine blata i pozicija u kojima sam crtač treba snimati nacrt.

foto Vanja Loncar

 

Ono što se uočilo ispred špilje, to je da je lokalno stanovništvo počelo dolaziti do ispred špilje, što je naravno rezultiralo i otpadom ispred samog ulaza špilje te obilježavanje staze do ulaza plastičnim bocama. Tijekom tog istraživanja smo otpad pobrali i zbrinuli.

Mole se posjetitelji da ne onečišćuju okoliš i samim time ne ulaze u špilju jer je ulazni dio opasan i krušljiv te postoji mogućnost urušavanja ulaza.

 

Sudjelovali članovi Udruge (abecednim redom): Androić Damir, Androić Nikolina, Belač Matija, Dubovečak Vinka, Kraš Valentina, Lončar Vanja, Matišić Tomica, Njegovec Marko, Petrinjak Ivančica, Špičko Tamara, Vojnović Ivan, Žuliček Marko.

 

foto Vanja Loncar

 

foto Vanja Loncar

 

foto Vanja Loncar

 

foto Vanja Loncar

 

 

 

 


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program