Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPANI SREDIŠNJE HRVATSKE: 'Prvi smo spremni provesti velike razvojne regionalne projekte financirane iz novog višegodišnjeg financijskog okvira EU'


Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u ponedjeljak, 22. veljače, u Bjelovaru je okupio kolege župane sjeverne i središnje Hrvatske na sastanku povodom skorašnjeg potpisivanja Razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

Riječ je o dokumentu koji je ključan za prijavu i odobravanje velikih razvojnih projekata na početku novog proračunskog razdoblja Europske unije te za daljnje provođenje strateških projekata unutar županija.

"Put do sredstava Europske unije nije lagan ni jednostavan. Ključno je pripremiti kvalitetne strateške projekte, a potom i riješiti sve administrativne i proceduralne korake. Naših pet županija sve je to uspješno provelo i danas smo prvi u Hrvatskoj potpuno spremni za jedan od posljednjih koraka - potpisivanje Razvojnog sporazuma između naših županija, hrvatske Vlade i Europske unije", objasnio je domaćin okupljanja, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Župani Bjelovarsko-bilogorske,  Krapinsko-zagorske županije, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke još su prije dvije i pol godine potpisali Sporazum o zajedničkoj suradnji. Župani Damir Bajs, Željko Kolar, Radimir Čačić, Matija Posavec i Darko Koren u okviru zajedničkog djelovanja složili su se kako bi se trebalo pristupiti potpisivanju Razvojnog sporazuma za novo proračunsko razdoblje Europske unije 2021. – 2027. godina. Održan je i radni sastanak na tu temu u Vladi Republike Hrvatske, kada je i premijer Andrej Plenković načelno podržao inicijativu za potpisivanje Razvojnog sporazuma s pet navedenih županija. Nakon toga petorica župana su iskazala interes za potpisivanje sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te je temeljem toga napravljeno niz radnih sastanaka s nadležnim ministarstvom kako bi se utvrdio sam tekst Razvojnog sporazuma te lista prioriteta, odnosno projekata, koji će ući u Razvojni sporazum.

 

U okviru Razvojnog sporazuma očekuju se i sredstva za pripremu projekata kako bi se odmah moglo pristupiti početnim fazama realizacije istih. Ključno je da u trenutku novog proračunskog razdoblja Europske unije županije imaju potpisan Razvojni sporazum o realizaciji važnih projekata za svaku od županija. Među prioritetima su strateški projekti vezani uz prometnu infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, turizam te druga područja, a realizacijom istih očekuje se i daljnji razvoj gospodarstva te nova zapošljavanja.

 

"Očekivani ukupni iznos sredstava koji će ući u Razvojni sporazum uz državne infrastrukturne projekte iznosi oko 10 milijardi kuna, pri čemu okosnicu čine veliki strateški projekti uz dopunu nešto manjih regionalnih projekata. Sama Bjelovarsko-bilogorska županija za Razvojni sporazum predložila je sedam strateških projekata, poput dogradnje bolničkog stacionara Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice i uvođenje novih sadržaja za razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma te rekonstrukciju i opremanje Centra za palijativnu skrb pri Općoj bolnici Bjelovar. Uz velike strateške projekte, Bjelovarsko-bilogorska županija predložila je i tridesetak manjih projekata, a samim time gotova da nema grada ili općine koji na neki način putem predloženih projekata nisu uključeni u budući Razvojni sporazum", istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

 

„Jedna od glavnih politika koje proklamira Europska unije je jednakomjerni regionalni razvoj, a mi do sada nismo bili u poziciji da se jednako regionalni razvijamo, jer bez potpisivanja ovakve vrste sporazuma mi s našim projektima nismo ravnopravni u odnosu na Slavoniju, Baranju i Srijem. Velike strateške projekte koji su bitni i za naš zajednički razvoj mi sami , bez 85% financiranja iz europskih fondova ne možemo sami provesti. Ovaj Razvojni sporazum nam upravo to omogućuje“, zaključio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

 

 

„Ovo je dobar trenutak, kada to već nije napravljeno prije dvije i pol godine, da se Sporazum potpiše i to iz najmanje dva razloga. Prvi je da još uvijek nisu potpuno potpisani sporazumi s Europskom unijom, a drugo je to što su pred nama lokalni izbori. Drugim riječima ovoga trenutka kreće jedna nova perspektiva, regionalna i lokalna. Naša zajednička poruka koja je nadstranačka bit će dovoljno čvrsta i jasna da se u ovom razdoblju pred nama nešto i dogodi“, rekao je varaždinski župan Radimir Čačić.

„Bez obzira na to što smo mi svi skupa jako različiti, iskazali smo slogu koja je jako važan faktor ako želimo kroz model regionalnog razvojnog sporazuma profitirati. Veselim se realizaciji projekta Daruvarskih toplica jer smatram da ćemo svi od toga imati puno zadovoljstva i koristi. Inzistirali smo i na tome da se odvoje veliki infrastrukturni projekti kao zaseban segment, a da se mi bavimo onime što može biti u našoj nadležnosti ili polunadležnosti“, naglasio je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

 

„Upravo su projekti koji će biti spremni ključni da svaki na području svoje županije, a i zajedno razvijamo sjever Hrvatske. Apsolutna spremnost postoji kako s naše strane tako i sa strane ostalih sjevernohrvatskih županija s nadom i vjerom da ćemo što prije potpisati sporazum, biti spremni i krenuti u realizaciju spomenutih projekta“, rekao je međimurski župan Matija Posevec.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook