Prethodni članak
Sljedeći članak

Osuđeni roditelji učenika iz Krapinskih Toplica koji nije htio nositi masku u školi


Foto: Kristijan Gaćina ispred OŠ Krapinske Toplice u rujnu 2021. (Arhiva Zagorje.com)

Slučaj koji je u rujnu 2021. godine, u jeku pandemije koronavirusa, punio medijske stupce i izazvao veliku pažnju javnosti, kada učenik tada osmog razreda OŠ Krapinske Toplice nije želio nositi masku u školi, dobio je sudski epilog.

Naime, zabočki prekršajni odjel Općinskog suda u Zlataru proglasio je krivima njegove roditelje, Kristijana i Lidiju Gaćina, što, kako se navodi u presudi „nisu brinuli da njihovo dijete redovito pohađa obvezni dio programa kao i ostale oblike odgojno-obrazovnog rada, što su bili dužni, tako da je učenik od početka školske godine 2021./2022., od dana 6. rujna 2021. do dana 1. listopada 2021. neopravdano izostao 95 sati nastave“.

Podsjetimo, riječ je o slučaju koji je izazvao puno bure u javnosti, prosvjede ispred škole, a posla su imale zaštitarske službe pa čak i interventna policija. Reagirali su tada svi, od Pravobraniteljice za djecu, ministra obrazovanja, župana...

Jednako kao i tada, tako su se i sada na sudu roditelji branili da oni nisu ti koji su krivi što njihov sin nije pohađao nastavu jer su, kako su napomenuli, svakog dana dovodili sina pred školu, ali ga ravnatelj nije pustio u školu jer njihov sin nije htio nositi masku, tako da se oni ne smatraju krivima što sin nije pohađao nastavu, budući da 'oni nisu ti koji mu nisu dali da pohađa nastavu'. Tim više što je, kako je tvrdio otac, nošenje maske bila samo preporuka.

Kako su svjedočili roditelji, njihov sin nije htio nositi masku jer je zbog nje imao mučnine, glavobolje, a dobio je i 'bubuljice'. Obratili su se i svojoj obiteljskoj liječnici, koja im je, tvrdi otac Kristijan, rekla da njihov sin ne treba nositi masku, no, kako kaže, kad su je tražili da im to da napismeno, ona to nije željela učiniti.

Zbog svega toga, rekli su roditelji, ne smatraju se krivima što njihov sin nije pohađao nastavu u to vrijeme, ponovno istaknuvši kako je svaki dan dolazi do škole sa željom da prisustvuje nastavi, ali mu to nije bilo omogućeno.

Na sudu je svjedočio i ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice, Samson Štibohar, koji je rekao kako je u to vrijeme na snazi bila odluka Vlade kojom je bilo propisano da se u školama moraju nositi maske. Odmah prvi dan, rekao je ravnatelj, učenikova razrednica razgovarala je s ocem Kristijanom Gaćinom i uputila ga da se javi liječnici obiteljske medicine budući da su postojali izuzeci od obveze nošenja maske. Takva situacija je trajala do 1. listopada 2021., kada je učenik upisan u Osnovnu školu Veliko Trgovišće.

Ravnatelj je naglasio i da je svakodnevno vodio razgovore s učenikovim roditeljima i iskazivao zabrinutost zbog nepohađanja nastave. Ukazivao im je zašto je bitno da njihov sin pohađa nastavu kao i na obveze prema Obiteljskom zakonu i Zakonu o obrazovanju da dijete ide u školu. Nakon prosvjeda i nasilnog upada u školu, i Pravobraniteljica za djecu je došla u školu i razgovarala s učenikovim roditeljima, podsjetio je ravnatelj Štibohar. Na upit opunomoćenika tužitelja, ravnatelj je odgovorio da su roditelji prilikom dolaska s učenikom do škole poticali učenika da ne nosi masku i govorili da je to pitanje dostojanstva i da je dijete zdravo.

Sud je na kraju proglasio krivima roditelje, Kristijana i Lidiju, te ih kaznio novčanom kaznom, svakog sa po 66,36 eura.

Sud je u obrazloženju presude pojasnio kako je njihov sin u to vrijeme bio obavezan nositi masku, budući da liječnici nisu utvrdili da ima zdravstvenih poteškoća zbog kojih bi bio izuzet te obveze.


„Prema Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022., Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 26. kolovoza 2021., maske za lice su bile obvezne učenicima od 5. razreda OŠ nadalje (…) kada dolazi do miješanja učenika različitih razrednih odjela. Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.“, navodi se u obrazloženju presude.

Jedna od ključnih stvari u ovom sudskom procesu bilo je što sud nije povjerovao roditeljima da je njihov sin sam odlučio da neće nositi masku. Čak štoviše, sud smatra da su iskorištavali dijete za izražavanje vlastitih stavova, a na štetu djeteta.

"Iz ponašanja oba okrivljenika na ročištima te iskaza svjedoka Samsona Štibohara, koji u potpunosti odgovara ponašanju okrivljenika na ročištima pa je ocijenjen vjerodostojnim, sud je utvrdio da su oba okrivljenika izrazito negativno usmjerena na obvezu nošenja maske i da su mlt. N.G. u najblažem slučaju podupirali u odbijanju nošenja maske prilikom ulaska u školu, a u najtežem slučaju instruirali na odbijanje nošenja maske i koristili mlt. N.G. za izražavanje osobnog bunta protiv obveze nošenja maski. Posljedica njihovog ponašanja je da mlt. N.G. nije pohađao nastavu. Stoga se, iako su s mlt. N.G. svakodnevno dolazili do ulaza u školu, ne može uzeti da su brinuli o pohađanju nastave. Štoviše, dijete su iskorištavali za izražavanje vlastitih stavova, a na štetu djeteta. Stoga su proglašeni krivima zbog počinjenja predmetnog prekršaja", naveo je sud u obrazloženju svoje presude.

Presuda je pravomoćna i roditelji na nju nemaju pravo žalbe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook