Prethodni članak
Sljedeći članak

Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog postavila je koronavirusu obrambenu zaštitu

Ako dolazite bez maske ili s temperaturom 'piskat' će i 'vikati' tako da čuje cijela škola, a ako ste zdravi, ono što vas zanima možete doznati i bez ulaska u školu


Kako su i učenici i nastavnici Osnovne škole Stjepana Radića Brestovec Orehovički već odavno poznati po tome da je obrazovanje u ovoj školi ispred svog vremena, možda ne bi trebalo čuditi, s obzirom na tu činjenicu, da nisu imali nikakvih problema s online nastavom u vrijeme 'lock downa', ali nemaju ni danas. Oni koji imaju učionicu 'u oblacima', učenici im vise sa stropa kad odgovaraju, pišu prstima po interaktivnoj ploči, imaju svoj radijski i televizijski studio, pa i učionicu opremljenu tako da, u slučaju potrebe, učenici mogu u realnom vremenu od kuće pratiti što se događa u školi, u vrijeme 'lockdowna' nastavu su imali u neposrednoj video i audio komunikaciji u oformljenim virtualnim razredima. Roditelji učenika ove škole nisu imali nikakvog dodatnog posla s djecom jer ti su učenici toliko informatički napredni da se pred nekim učenikom primjerice petog razreda može posramiti većina nas.

 


Može vam biti jako neugodno
U takvoj školi ništa ne prepuštaju slučaju. Ovdje su postavili i obrambeni zid koronavirusu. Njihov obrambeni zid je umjetna inteligencija. Ako dolazite u tu školu bez maske odjednom ćete se naći u neugodnoj situaciji. Naime, netko će početi vikati i 'špotati' vas da nemate masku, ali i 'piskati' tako da čuje cijela škola. To je kontrolni terminal. Ali nije samo on. Lijepo i korisno je obnovljen ulazni prostor škole, kažu, sukladno vremenu u kojem živimo i izazovima s kojima se suočavamo. Ono što smo opisali kao 'piskanje' i 'vikanje', je zapravo činjenica da kontrolni terminal skenira temperaturu osobe koja ulazi u školu i prepoznaje nosi li ta osoba zaštitnu masku ili ne, te o svemu daje povratnu zvučnu i video informaciju. To je obrambeni zid koronavirusu. Taj su terminal dobili u sklopu jednog od mnogih projekta koje su provodili i još provede.

 


Stalno provode neke projekte
- Na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola javila se i naša škola te je prihvaćeno financiranje našeg projekta 'Pametna sela - projekt sadašnjosti u budućnosti'. U sklopu realizacije projekta uspostavljena je suradnja s Fakultetom organizacije i informatike (FOI) iz Varaždina, Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba te s drugim istaknutim ustanovama, agencijama i pojedincima kao što su Korado Korlević, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, Franc Bogovič, slovenski eurozastupnik, autor inicijative Smart Villages, Miro Koračević, hrvatski poduzetnik i promicatelj održivog razvoja i drugi. Zajedno smo promišljali novu ulogu sela koje će svojim stanovnicima omogućiti kvalitetniji život i rad kako bi se spriječilo izumiranje sela. Najveći dio aktivnosti odvija se on-line, ali je u sklopu projekta uređivan i prostor gornje učionice područne škole u Orehovici gdje bi se, kad epidemiološki uvjeti to dopuste, trebala održati i velika konferencija svih dionika projekta - kaže ravnatelj OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom, Zdenko Kobešćak.

 


Ako vam i dopusti 'obrambeni zid', ipak ne morate ulaziti
Upravo je taj projekt zaslužan što je škola dobila ovaj terminal. No, ni tu nije kraj jer su dobili još jedan terminal kojem će upravo ova škola ocijeniti učinkovitost. No, ako i uđete u školu propisno dezinficirani, s maskom i bez temperature i želite nešto doznati, ne morate ulaziti u školu jer je u novouređenom ulazu i oprema koja omogućava svim posjetiteljima brz uvid i prilagodbu na pravila ulaska u školu. Tu je računalni sustav na kojem se mogu dobiti informacije po koje je netko došao, a da pri tom ne mora uopće ulaziti u školu. A ravnatelj Kobešćak još dodaje: - U planu je i postavljanje još nekoliko specijaliziranih i automatiziranih uređaja za unapređenje korisničkih iskustava svih posjetitelja koji će, zbog bilo kojih razloga, imati potrebu ulaziti u školu. U ovom trenutku zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u dizajniranju, uređivanju i opremanju ulazne prostorije škole te se nadamo da će, osim ugode, ona osigurati i provođenje više razine sigurnosti za sve dionike škole'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Za sve skupine vozila otvorena je autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče. Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovic...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program