Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Beroš: Evo tko ima prednost za testiranje

Osobe koje nisu prioritet za testiranje, a u samoizolaciji su zbog bliskog kontakta te imaju simptome, treba liječnik primarne zdravstvene zaštite, epidemiolog ili školski liječnik, ako se radi o školskom djetetu, tretirati kao oboljelog


Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o 13.925 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj u zadnjih tjedan dana te upozorio na prikrivanje kontakata zaraženih pred epidemiolozima, što značajno otežava borbu s epidemijom, piše Jutarnji.hr. "Prešućivanje, odnosno navođenje kontakata isključivo iz kruga ukućana koji bi ionako bili u samoizolaciji, sve je uočljiviji problem koji dovodi do daljnjeg širenja epidemije i predstavlja izravnu opasnost za zdravstvene ustanove i sustav, ali i ostale resore", istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Ministar je posebno istaknuo problem skrivanja kontakata kod zaraženih osoba pred epidemiolozima, navodeći da od ukupnog broja novozaraženih (2776) na današnji dan, njih čak 2099 ne dolazi iz samoizolacije. - U trenutnoj situaciji, a u slučaju ograničenih kapaciteta, prednost za testiranje imaju osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici socijalne skrbi te osobe u kolektivima u školama, vrtićima, socijalnoj skrbi. Osobe koje nisu prioritet za testiranje, a u samoizolaciji su zbog bliskog kontakta te imaju simptome covida-19, treba liječnik primarne zdravstvene zaštite, epidemiolog ili školski liječnik, ako se radi o školskom djetetu, tretirati kao oboljelog, tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka simptoma, a njihove bliske kontakte u karantenu, odnosno samoizolaciju. Liječnik primarne zdravstvene zaštite treba ovakve slučajeve prijaviti kao vjerojatne slučajeve putem prijave zarazne bolesti u digitalnoj platformi - kazao je Beroš.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook